El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reafirmat aquest dimecres el compromís de solidaritat del seu govern amb Ucraïna, anunciant una nova línia d'ajudes de cooperació. El president ha rebut avui a Palau l'activista ucraïnès Yaroslav Bozhko, guardonat amb el Premi Sàkharov 2022 que atorga el Parlament Europeu per la seva tasca com a portaveu del Moviment de Resistència Civil del Llaç Groc d'Ucraïna. Després de la seva trobada, quan s'està a punt de complir un any de guerra a Ucraïna, tots dos han comparegut breument i el president ha promès que Ucraïna podrà seguir comptant amb el suport de Catalunya, tot anunciant aquesta nova línia d'ajudes de cooperació. Aquesta, tindrà en compte els projectes vinculats a les conseqüències de la guerra d'Ucraïna, segons ha confirmat Aragonès, que no n'ha donat més detalls. 

Així, el president ha garantit que Ucraïna seguirà tenint Catalunya al seu costat, també quan arribi el moment de la "reconstrucció posterior" del país un cop s'acabi el conflicte bèl·lic, sempre en línia amb el compromís de la Unió Europea. Aragonès ha remarcat que en aquests dotze mesos d'ençà que va començar la invasió, Catalunya s'ha "bolcat amb Ucraïna", posant d'exemple l'acollida de més de 21.500 refugiats i el subministrament d'ajuda humanitària. A la reunió amb Bozhko, que s'ha allargat durant uns 45 minuts, també hi ha participat el cònsol d'Ucraïna a Barcelona, Aretem Vorobyov, la consellera d'Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret; i el cap de l’Oficina del Parlmaent Europeu a Barcelona, Sergi Barrera.

Aragonès reclama tornar al camí de la diplomàcia 

En la compareixença posterior, Aragonès ha advertit que el projecte de l'europeisme està avui amenaçat per l'actitud de Rússia i el seu president, Vladímir Putin. Segons el president, aquesta és "una de les pitjors" crisis humanitàries a Europa en dècades i ha demanat que es retorni al camí de la diplomàcia. "Ucraïna sempre tindrà un aliat en Catalunya, en la defensa de la recuperació de la plena sobirania del seu territori, la llibertat, la democràcia, els drets humans i la garantia de la pau", ha subratllat.

Bozhko parla de genocidi i crims contra la humanitat 

Yaroslav Bozhko també ha intervingut a la compareixença agraït el suport de Catalunya i augurant que Ucraïna està "molt a prop" d'unir-se a la Unió Europea i a l'OTAN. Amb tot, però, l'activista guardonat ha advertit que aquesta "potser no serà l'última guerra" al continent i que, per tant, cal que els europeus estiguin preparats perquè s'apropa una època d'inestabilitat i riscos. Un any després del començament de la guerra, el premi Sàkharov 2022 no ha dubtat a titllar l'atac rus de genocidi  i crim contra la humanitat: "Després d'un any de guerra hem d'entendre que no només necessitem la victòria, sinó que cal crear una nova agenda basada en la lluita contra l'imperialisme", ha subratllat.