"No en teníem cap dubte", ha expressat el president rus, Vladímir Putin, que al febrer del 2022 "tot estava preparat" per a una acció punitiva de Kíiv al Donbass. "Tot això estava completament en contra dels documents acceptats pel consell de seguretat de l'ONU". "M'agradaria repetir, ells van començar la guerra i nosaltres fem servir la força per aturar-la". 

El líder del Kremlin ha posat de manifest que "continuarem treballant per aconseguir els nostres objectius". Putin ha ofert un discurs sobre l'estat de la nació aquest dimarts davant dels seus legisladors per primera vegada des del 2021. La guerra d'Ucraïna, estancada des que va començar l'ofensiva el 24 de febrer de l'any passat, n'ha estat protagonista. El mandatari rus va incomplir el 2022 el mandat constitucional que l'obliga a retre comptes una vegada a l'any davant l'Assemblea Federal, el poder legislatiu del país format per la Duma Estatal (la cambra baixa) i el Consell de la Federació (la cambra alta).

El poble ucraïnès era "ostatge dels seus amos occidentals"

En aquesta mateixa línia, Putin ha aprofitat per afirmar que el poble ucraïnès s'havia convertit en "ostatge dels seus amos occidentals" que han ocupat el país en termes polítics, econòmics i militars. Així, constata que "el règim no està servint al seu interès nacional, sinó que estan al servei de potències estrangeres".

El president rus ha afirmat que Occident intenta convertir un conflicte local en un conflicte global i "reaccionarem de manera apropiada. Estem parlant de l'existència del nostre país". D'aquesta manera, Putin destaca l'amenaça que suposa Occident pels interessos de Rússia i el poble rus. 

Agraïment a l'exèrcit que lluita a Ucraïna

En el discurs de Putin, la paraula Donbass ha ressonat amb força i diverses vegades. Així, el líder rus ha agraït a l'exèrcit i personal militar que ha estat al capdavant i lluitant a Ucraïna. Putin ha dit que hi ha massa persones i unitats involucrades per anomenar-les a totes i, en conseqüència, no volia oblidar-se'n cap.

També ha volgut oferir paraules d'agraïment a mares, dones, metges, infermeres, treballadors ferroviaris, enginyers, treballadors agrícoles, pel seu paper en ajudar en els diferents combats. 

L'homosexualitat torna al discurs de Putin

En un moment del discurs, centrat majoritàriament en l'"operació militar especial" a Ucraïna, també ha tingut un moment per destacar sense proves que a Occident "fins i tot la pedofília s'anuncia com a una cosa normal". 

D'aquesta manera, insisteix que Occident reconeix el matrimoni entre persones del mateix sexe. "Està bé, són adults, tenen dret a viure les seves vides. Sempre som molt tolerants amb això a Rússia". Malgrat tot, destaca que les escriptures constaten que el matrimoni és entre un home i una dona. I ha destacat que mitjans de comunicació afirmen que l'Església anglicana estava considerant termes neutres pel que fa a gènere.

 Aquestes paraules no són causals ni espontànies. No és el primer discurs de Putin on s'insisteix que Occident intenta desestabilitzar la vida familiar a Rússia. 

Les sancions d'Occident, no castiguen Rússia

En un nou intent per demostrar la força i poder de Rússia, Putin ha repetit i reiterat que Occident ha començat "no només una agressió militar i informativa, sinó també econòmica contra Rússia".  Ara bé, destaca que "no han aconseguit l'èxit en cap d'aquestes àrees". D'aquesta manera, ha insistit que "els iniciadors de les sancions s'estan castigant a ells mateixos". "Han provocat un augment dels preus en els seus propis països, el tancament de fàbriques, el col·lapse del sector energètic, i els estan dient als seus ciutadans que els russos són els culpables". 

 

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe