La candidatura conjunta pels Jocs Olímpics d'Hivern cada dia sembla més utòpica. Aquest dimecres, el govern d'Aragó s'ha reunit amb els alcaldes dels municipis situats a les valls del Pirineu aragonès per intentar exhibir un missatge d'unitat: instar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, perquè compleixi "amb la seva paraula" i intercedeixi per tal que el Comitè Olímpic Espanyol accepti una candidatura "equilibrada i justa" de Catalunya i l'Aragó. L'executiu presidit per Javier Lambán sosté que el COE "no està responent a aquest compromís" i ha alertat que utilitzaran "tots els mitjans" que tinguin a l'abast per evitar una candidatura olímpica que contempli celebrar algunes proves olímpiques a les estacions aragoneses sense que en l'acord hi participi el seu govern. Felipe Faci, conseller d'Esports, Educació i Cultura de l'Aragó, considera que això seria "un disbarat" i que resulta "totalment inviable".

Un dels acords als quals ha arribat el govern de Lambán amb els ajuntaments del Pirineu d'Osca és demanar una reunió amb Pedro Sánchez i que, en aquesta trobada, hi participin membres de tots els partits polítics amb representació al territori aragonès. Els diferents actors coincideixen en què el Comitè Olímpic Espanyol està actuant "sense tenir en compte a ningú". Faci ha criticat que l'òrgan presidit per Alejandro Blanco ja doni per tancades les negociacions i que s'incompleixi "l'equilibri que ha de tenir la candidatura". Els aragonesos posen el focus en les proves d'esquí alpí. La darrera proposta que havia plantejat el COE detallava que aquestes modalitats se celebrarien al Pirineu català. Per a l'executiu de Lambán, això suposaria regalar tota la "imatge de marca" a Catalunya.

Felipe Faci, titular de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports de l'Aragó, assenyala que la candidatura que planteja el Comitè Olímpic Espanyol dona una participació d'Aragó "absolutament subsidiària". El govern d'Aragó ha admès que no hi ha hagut nous contactes amb el COE des del dilluns, data en què la candidatura conjunta va quedar trencada. Els alcaldes i regidors del Pirineu d'Osca han compartit la necessitat de reclamar un repartiment "clavat" de proves i demanen que l'òrgan presidit per Alejandro Blanco negociï "fins al final" una candidatura "justa".

Les estacions de l'Aragó no volen "perdre l'oportunitat"

En unes declaracions aquest dimecres al matí, Alejandro Blanco, president del Comitè Olímpic Espanyol, ha indicat que la idea és "intentar mantenir el projecte inicial", és a dir, que es conservi el repartiment de les diferents proves olímpiques entre Catalunya i Aragó. De fet, Blanco sosté que, en les darreres 24 hores, les estacions d'Aragó han fet arribar que volen seguir formant part del projecte olímpic i "no perdre l'oportunitat". En aquesta línia, el màxim responsable del COE ha asseverat que "els empresaris s'estan movent i no volen renunciar al projecte, i volen els ajustaments necessaris per fer un projecte amb tots els actors que volen jugar". La voluntat d'Alejandro Blanco és poder comunicar en un acte l'1 de juny al president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, "l'interès decidit d'Espanya per optar als Jocs Olímpics, i que vinguin ràpidament els tècnics del COI per revisar el projecte".