Cop de realitat. El líder del PSC, Salvador Illa, s'ha pronunciat avui sobre la nova proposta que estan treballant les dues formacions de Govern, Esquerra Republicana i Junts. Tot plegat, després que la setmana passada els de Carles Puigdemont ja es desmarquessin definitivament de l'acord per modificar la Llei de Política Lingüística que havien pactat els tres partits juntament amb els comuns a finals de març. Des d'aleshores, les formacions han insistit en la necessitat de refer el consens polític amb l'objectiu que el Parlament aprovi la setmana que ve una mesura que permeti protegir el català a les escoles davant de la imposició del 25% de castellà que ha sentenciat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

 

Davant d'això, i després que els socialistes, els republicans i els liles donessin un ultimàtum a Junts aquest dimarts, els dos partits independentistes han estat treballant des d'aleshores a contrarellotge per tal d'arribar a un acord que permeti precisament això i que no esquerdi les relacions entre els d'Oriol Junqueras i els de Carles Puigdemont. Una proposta que serà diferent de la modificació de la Llei de Política Lingüística consensuada pels quatre grups, ja que Junts la va rebutjar després de constatar el descontentament per part d'un gruix social i de les organitzacions en defensa de la llengua, ja que reconeixia el castellà a les escoles. Ara bé, aquesta nova proposta que s'està elaborant podria no comptar amb el suport del PSC i els comuns. Així mateix ho ha fet saber Salvador Illa, que ha llançat una galleda d'aigua freda: "No ho veiem".

Es tracta, doncs, d'un nou obstacle a superar per tal d'aprovar una mesura que permeti protegir el català, i que previsiblement es votarà la setmana vinent al ple del Parlament si acaba afegint-se a l'ordre del dia de manera extraordinària. L'avís de Salvador Illa ha estat clar. "En aquestes darreres hores ens han fet arribar la proposta d'una nova llei, que és un acord entre Junts i Esquerra. Estem on estàvem, que és a l'acord al qual ja vam arribar", ha alertat. "No ho veiem, ja vam treballar un acord. Aquí ens mantenim i aquí estem". El socialista no ha volgut entrar a descriure quins aspectes no veuen amb bons ulls, però sí que ha deixat clar que, ara per ara, no se senten còmodes amb aquesta opció. En aquest sentit, ha recordat que els quatre grups ja van firmar un acord pel català i que ells mantenen la seva aposta perquè sigui aquella la que aprovi el Parlament. "Allò que vam signar ho mantenim. El PSC, quan firma un acord, el respecta", ha conclòs.

Sánchez, Aragonès i el rei emèrit

Salvador Illa també ha tingut temps per a pronunciar-se sobre la suposada reunió que han de mantenir el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu homòleg espanyol, Pedro Sánchez, per tal d'aclarir l'espionatge del CatalanGate. Ambdós polítics ja van acordar trobar-se fa gairebé dues setmanes, però encara no s'ha concretat. El líder socialista ha apostat perquè es reuneixin "quan sigui possible i tan aviat com sigui possible", ja que creu "bo" que es trobin. D'altra banda, i sobre el retorn de Joan Carles I a Espanya després de dos anys fugit a Abu Dhabi, no ha volgut dir gaire, però sí que ha llançat una advertència: "Crec que té explicacions pendents de donar a la ciutadania espanyola".