El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) confirma la pena d'un any de presó per a un jove independentista que va llençar objectes contra els Mossos d'Esquadra en el marc d'una contraprotesta que va coincidir amb la mobilització sindicat policial Jusapol. Tot i que ningú veiés cometent l'agressió, els fets es remunten al setembre del 2018, a la Via Laietana de Barcelona, en una manifestació en suport a l'actuació de la policia espanyola durant el referèndum de l'1 d'Octubre i que va incloure una simulació de 'holi festival'. El TSJC considera provat, com ho va fer en el seu moment l'Audiència de Barcelona, que l'acusat "va tenir una participació activa en el llançament d'objectes, sense que s'hagi acreditat que cap d'ells impactés contra els agents que estaven al cordó policial". Un altre acusat amb qui també se'l va jutjar va ser condemnat a tres mesos de presó per l'atenuant de trastorn mental i consum d'alcohol i drogues, i no va recórrer.

manifestacio jusapol barcelona acn
Imatge del cordó policial el 29 de setembre de 2018 a Barcelona amb motiu de la concentració de Jusapol / ACN
policia mossos holi jusapol manifestacio acn
Núvol de pols vermell a la contramanifestació / ACN

Un any de presó per l'agressió fantasma als Mossos

En la sentència, el tribunal dona plena veracitat a la versió policial, perquè l'atestat inicial va ser ratificat pels agents durant el judici i altres proves complementàries també confirmen la versió, segons els magistrats. La manifestació de Jusapol va ser convocada en el primer aniversari de l'1-O davant de la Prefectura Superior de Policia a les 12 del migdia per donar suport a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Al mateix lloc i hora l'associació Observatori contra la Catalanofòbia va convocar una mobilització contrària, i els Mossos van establir un fort cordó de seguretat per impedir que els bàndols independentista i espanyolista es trobessin. Cap a un quart de dotze alguns dels manifestants contraris a la policia van llençar petards, moment en el qual els concentrats, entre els quals hi havia els dos acusats, van tirar pels aires bosses amb pols de colors i globus plens de pintura en pols, com un festival 'holi' indi. A tot això hi van afegir pols d'extintors, cosa que va provocar un gran núvol de pols de colors que dificultava la visió als manifestants i policies. El moment va ser aprofitat per alguns concentrats de primera fila per llençar-se amb una pancarta contra els agents, tot i que no van aconseguir trencar el cordó policial. Va ser aleshores quan els dos acusats, que ja havien estat identificats unes hores abans per una patrulla, haurien llançat alguns objectes contra la policia, diuen l'Audiència i el TSJC.

El matí del 29 de setembre del 2018, el sindicat de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil Jusapol es volia manifestar a la plaça Sant Jaume, però plataformes independentistes van ocupar l’espai abans. Els policies espanyols es van concentrar davant la Prefectura Superior de Policia de Via Laietana i més tard van anar cap a la plaça Catalunya. Els independentistes van anar des de Sant Jaume a Via Laietana, intentant apropar-se a la manifestació policial, però un fort cordó dels Mossos d’Esquadra ho va impedir.