Cap agent dels Mossos d'Esquadra ha pogut certificar que veiessin el jove independentista Adrià Catasús en la manifestació Holi del 2018 a la Via Laietana contra el sindicat policia Jusapol, ni tan sols el policia que suposadament va ferir al braç amb el pal d’una bandera, segons han declarat avui en el judici que s'ha celebrat aquest dimarts a la secció 22 de l'Audiència de Barcelona. No obstant això, la fiscal ha mantingut la seva petició inicial de 8 anys de presó  per a Catasús pels delictes de desordres públics i atemptat contra l’autoritat. L’advocat del jove,  Xavier Monge, en sortir de la vista ha afirmat: “Per la prova practicada o més ben dit per la prova no pràctica, només pot haver-hi una sentència absolutòria per a l’Adrià.”

La fiscal, en les seves conclusions, ha narrat que Catasús va participar en una manifestació independentista convocada el 29 de setembre del 2018 a la plaça Sant Jaume de Barcelona, que era contrària a una altra protesta "antagònica" organitzada pel sindicat policial Jusapol a la Via Laietana. Els Mossos d'Esquadra van separar les dues mobilitzacions amb un cordó policial a la Via Laietana, però, després d'una traca de petards que va funcionar com a "senyal", els congregats en la protesta independentista van llançar pintura i diversos objectes als agents i van intentar trencar la línia policial, segons la fiscal. En aquest context, apunta la fiscal, el processat  va pegar a un agent dels Mossos d'Esquadra utilitzant un pal, però sense causar-li cap lesió, segons informa Efe.
 

Identificat

Els Mossos d'Esquadra no van identificar Adrià Catasús aquell dia, sinó que es van servir d'unes fotografies que van fer des d'una balconada de la Via Laietana per investigar possibles fets delictius d'aquesta manifestació; tres mesos després, els agents van identificar el jove en una altra manifestació pels seus trets físics, que encaixaven amb una persona de l'informe fotogràfic.  

L'agent presumptament agredit ha declarat en el judici que va rebre diversos cops en la manifestació, però que només recorda explícitament una agressió en el seu canell, per la qual un altre activista independentista, Marcel Vivet, ja ha estat condemnat a un any i mig de presó.  Alerta Solidària va denunciar que des de la policia catalana havien acusat els dos joves  per haver-hi agredit al mateix agent, un al canell i l’altre a l’espatlla.

Avui en el judici, ni l'agent agredit ni la resta dels mossos que van participar en el dispositiu de la protesta del 2018 i que han comparegut aquest dimarts com a testimonis no han reconegut al processat ni han certificat que haguessin vist cap cop directe amb un pal sobre l'espatlla de la víctima. Només es va identificar Catasús per un reportatge fotogràfic.

L'advocat de Catasús, el penalista Xavier Monge, ha criticat que, en aquesta imatge sobre la qual se sustenta l'acusació cap ell, no es pot deduir que el pal el subjecti Adrià perquè, amb la distància amb la qual es va prendre la instantània i la massa de gent que recull la fotografia, és confús atribuir l'objecte a cap persona.

Però, a més, la defensa ha aportat una altra imatge, que es va treure amb la mateixa càmera que la fotografia principal i que cronològicament és just l'anterior, en la qual surt la persona que els Mossos d'Esquadra identifiquen com l'acusat sense cap pal a les seves mans.

Per això,  el lletrat ha demanat l'absolució del seu client. "Agafant l'informe fotogràfic, aquesta causa ni tan sols hauria d'haver-se iniciat", ha criticat Monge i ha conclòs: "Per què ha mantingut la fiscalia l'acusació? Entenem que no se'l jutja per allò que presumptament va fer, sinó per qui és l'acusat i per la seva militància política."