Les diferències de criteri informatiu entre els mitjans catalans i els espanyols es constata especialment amb jornades com la d’ahir i en portades com les d’avui. Mentre els principals diaris catalans no tenen cap dubte a obrir les edicions d’aquest dimecres fent-se ressò de les mobilitzacions pel primer any de presó de Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, els diaris editats a Madrid ignoren completament els fets. Ja se sap que la línia editorial d’un mitjà la marquen amb la mateixa intensitat tant les notícies que es destaquen com les que se silencien, i en això avui hi trobem un exemple de manual.

Com que l’empresonament dels Jordis no és notícia a Madrid, el focus mediàtic s’orienta cap a Andalusia, on la precampanya electoral ha agafat quasi tots els diaris amb un posicionament clar, tots contra la presidenta de la Junta, Susanna Díaz. A favor de qui van, però, encara ho han d’acabar de decidir.

En tot cas, un nou escàndol de corrupció al govern andalús copa els titulars, com el de l’ABC: La Junta usó el ‘Método ERE’ para gastar sin control otros 3.500 millones: el de La Razón: Investigan un desvio de 4.315 millones de la Junta; i el de El Mundo: Un juez amplia la investigación de los ERE falsos a toda la Junta’. El País, per allò que dèiem dels silencis de la línia editorial, no diu res tampoc sobre aquesta qüestió andalusa.

abcla razonel mundoel pais

Iglesias, Puigdemont i Junqueras

Silenciat el tema Jordis, la temàtica catalana només apareix als baixos de portada de La Razón, on amb certa preocupació s’explica que Iglesias llamará a Puigdemont y se verá con Junqueras el viernes, dos moviments que avança aquell diari però que no agraden segur a can Marhuenda, que sempre tenen al líder de Podemos, Pablo Iglesias, a la llista de sospitosos habituals.

Per la seva banda i més tímidament, El Mundo es fa ressò de la polèmica encetada pel ministre Borrell amb Bèlgica perquè el Parlament flamenc no acota el cap a les exigències espanyoles: España retira el estatus de delegado de Flandes y abre una crisis con Bélgica. Això sí, el títol principal de portada és per la pugna pels pressupostos tot anunciant un possible pacte de mata-degolla contra Pedro Sánchez de Cs i PP: Cs plantea al PP bloquear los Presupuestos por ‘ilegales’.

Tot plegat, els Jordis ja porten un any i un dia a presó i a Madrid sembla que hi volen aplicar el lema ‘oblit sense perdó’.