L'advocat de la consellera exiliada Clara Ponsatí, Aamer Anwar, ha titllat les afirmacions del cònsol cessat d'Edimburg, Miguel Ángel Vecino, "d'estar arrelades en el racisme", tal com ha avançat el diari escocès The National.

"Aquests comentaris són reflex de l'extrema dreta, el feixisme i el dogmatisme racista, la qual cosa no ha de sorprendre, donada la resposta autòcrata a la lluita legítima i pacífica de la independència de Catalunya", ha denunciat l'advocat al rotatiu escocès.

"Les afirmacions que jo faig servir la lluita per la independència com a cavall de Troia per difondre l'Islam serien ridículs si no tinguessin el seu origen en un racisme i un furor tan perillosos i perniciosos. És abominable que aquestes paraules no surtin de les pàgines d'algun comentarista d'extrema dreta, sinó de les persones que es dediquen a la diplomàcia", ha apuntat.

"Els comentaris pensats per provocar por i odi no tindran cap impacte en el resultat de la lluita de Catalunya per la llibertat ni tampoc en el resultat de l'extradició de Clara Ponsati, que afortunadament es troba en mans del nostre poder judicial. La política d'aquest xiquet és un últim recurs dels que saben que ja ho han perdut tot", ha afegit.

Què deia Vecino sobre Anwar?

Vecino va redactar un perfil del lletrat escocès el 13 de febrer, un dia després que comencés el judici al procés. Les impressions de l'excònsol han sortit a la llum a través dels correus electrònics que enviava al Ministeri d'Afers Exteriors espanyol i que ha avançat el digital espanyol Vozpópuli.

miguel angel vecino - @ScotGovFM

L'excònsol Miguel Ángel Vecino amb la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon. | Foto: @ScotGovFM

"D'origen paquistanès i de religió musulmana, va estar primer al Laborisme d'on va sortir cap al nacionalisme escocès, al no progressar políticament", comença Vecino el seu informe sobre Anwar. "No és molt apreciat per la comunitat paquistanesa, de la qual clarament s'aprofita pels seus objectius polítics, sense que mai hagi fet res per ella realment", comenta amb menyspreu. Però Vecino no s'atura aquí i assegura que tot i que Anwar "es presenta com un dels millors advocats penalistes d'Escòcia, està lluny de ser-ho".

El colofó final del diplomàtic espanyol es produeix quan apunta que l'advocat "defensa que Espanya ha de tornar a ser recuperada per l'islam" i que "atrau musulmans al Partit Nacionalista Escocès convertint-se en el líder del grup islamista, pretenent amb això tenir un pes polític que òbviament no aconsegueix".

Un cònsol fulminat

El ministre d'Afers Exteriors espanyol, Josep Borrell, va cessar de manera fulminant Miguel Ángel Vecino com a cònsol a Edimburg el passat mes de juny. El motiu va ser haver manifestat en una nota que Espanya no la vetaria a la UE en cas d'independència.

"Espanya no bloquejarà l'entrada d'Escòcia a la UE, sempre que aconsegueixi la independència per vies legals", va indicar el cònsol en una carta adreçada al director del diari Herald of Scotland el 16 d'abril.