El polèmic locutor de l'emissora esRadioFederico Jiménez Losantos, ha esquivat una multa de gairebé 20.000 euros per uns comentaris sobre els alemanys que va fer després que el país germànic deixés en llibertat Carles Puigdemont l'any 2018. L'Audiència Nacional ha anul·lat la multa de 17.000 euros imposada al grup Libertad Digital per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC). Aquesta multa va ser resultat d'una sèrie de comentaris realitzats per Losantos en el seu programa matinal a esRadio, dirigits contra els alemanys poc després de l'alliberació de Carles Puigdemont per part d'un tribunal alemany el 2018.

Els comentaris que van desencadenar la sanció van ser pronunciats per Jiménez Losantos el sis d'abril del 2018, durant un dels seus editorials a 'Es la mañana de Federico'. En aquell moment, el locutor ultra es va referir a la decisió del tribunal alemany de Schleswig-Holstein de posar en llibertat Puigdemont com una "clatellada" a Espanya per part de la Unió Europea. No obstant això, van ser les paraules posteriors les que van generar controvèrsia i van portar a la imposició de la multa. Jiménez Losantos va especular sobre els "remeis necessaris" perquè "Alemanya sàpiga que a Espanya no se'ls perdonarà", suggerint que els alemanys podrien enfrontar-se a represàlies. Entre altres coses, va esmentar la possibilitat que "a les Balears hi ha uns 200.000 alemanys d'ostatges" i que "a Baviera poden començar a explotar cerveseries".

Aquestes declaracions van ser reportades a la CNMC pel Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC), resultant en una multa de 17.000 euros per al grup Libertad Digital per incomplir la Llei General de Comunicació Audiovisual. La CNMC va considerar que les expressions de Jiménez Losantos tenien el potencial de generar un clima d'hostilitat cap a la ciutadania alemanya. No obstant això, l'empresa propietària d'esRadio va recórrer la sanció davant de l'Audiència Nacional. En la seva defensa, van argumentar que les paraules de Jiménez Losantos estaven protegides per la llibertat d'expressió i que no incitaven a l'odi contra el poble alemany. Després d'una anàlisi, l'Audiència Nacional ha decidit anul·lar la multa, donant suport a la llibertat d'opinió del locutor ultra.

La sentència emesa per l'Audiència Nacional destaca que, tot i que les expressions de Jiménez Losantos podrien ser considerades exagerades o desafortunades, estaven dins de l'àmbit de la llibertat d'opinió d'un periodista. A més, també assenyalen que les declaracions constitueixen una crítica a una situació específica i determinada, i no poden ser catalogades com a injurioses o ultratjants. Amb aquesta sentència, Losantos esquiva una multa de gairebé 20.000 euros.

Puigdemont reacciona a l'anul·lació de la multa a esRadio: "La que els jutges escolten cada dia"

El president a l'exili i víctima dels comentaris de Losantos en múltiples ocasions, Carles Puigdemont, ha reaccionat a l'anul·lació de la multa a esRadio. "El tribunal que ens persegueix per terrorisme per les manifestacions ciutadanes del Tsunami Democràtic acaba de perdonar una multa al líder de la dreta radiofònica espanyola —la que els jutges escolten cada dia— que proposava que esclatessin cerveseries a Alemanya quan em van alliberar de la presó", ha escrit Puigdemont a X, antic Twitter. L'eurodiputat de Junts no dona crèdit al fet que els mateixos jutges que el persegueixen des de fa anys, ara anul·lin una multa a Losantos pels comentaris, greus, que va fer en el seu moment.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!