El portaveu de Demòcrates de Catalunya i membre del Govern del Consell de la República, Antoni Castellà, ha respost aquest dissabte a les paraules de l'exdirigent de Junts, Jordi Sànchez, sobre la ruptura del Govern. En una piulada, Castellà ha dit que la sortida de Junts de l'Executiu català suposa "la mort del processisme i el fals diàleg amb l'Estat", i no la fi del procés, tal com ha afirmat Sànchez en una entrevista. Amb tot, coincideix amb l'exsecretari general de Junts en el fet que la crisi al Govern marca l'inici d'una nova etapa en el moviment independentista. A parer seu, "avui comença un nou cicle per rearmar el moviment independentista, i així exercir l’embat definitiu" per assolir la República catalana, ha afirmat en el mateix missatge.

El "processisme" ha mort

Amb aquest missatge ha esmenat Castellà les paraules de Sànchez sobre la fi del procés independentista. Més concretament, l'exdirigent de Junts ha certificat aquest dissabte en una entrevista a El suplement de Catalunya Ràdio que "el procés, definitivament, s'ha tancat". A parer de Sànchez, amb la decisió de la militància de Junts de sortir del Consell Executiu liderat per Pere Aragonès, la sensació és que "es tanca una etapa" perquè "el procés va consistir en gran part en la recerca d'un acord permanent dels tres partits independentistes des del 2012, i hem arribat fins ara". Sànchez ha mostrat preocupació per la divisió dels polítics independentistes, i la "situació desconeguda" a la qual ens aboquem. Però Castellà s'ha mostrat molt més optimista amb el tancament d'aquesta etapa perquè, segons ell, el trencament del Govern ha deixat en evidència que "el fals diàleg amb l'Estat" no és el camí a seguir per bona part del moviment.

Puigdemont també celebra el debat sobre l'estratègia per la independència

La reacció de Castellà a l'actualitat política s'assimila al missatge del president a l'exili, Carles Puigdemont, després de la consulta de Junts per sortir del Govern. En un fil a Twitter, el president del Consell de la República va celebrar que la crisi al Govern "ha aconseguit forçar un debat de país", un debat "que el país té pendent i que malgrat la insistència, hi ha sectors que no volen tenir. El debat sobre l’estratègia per la independència, sobre quin ús donem als instruments de l’autogovern, sobre la relació amb Madrid…". Aquest debat, va reiterar Puigdemont, "ha interessat molt més enllà dels límits del partit. I això és fer Política; per això serveixen els partits. En aquest sentit, el meu agraïment als diferents líders que han fomentat el debat públic, proposant arguments, treballant per convèncer".