Després de la seva primera reacció a la victòria de 'no' en la consulta de Junts sobre si el partit havia de continuar al Govern, Carles Puigdemont ha reflexionat a través de les xarxes a aquesta decisió que suposa un gran daltabaix en la política catalana on ERC, amb només 33 diputats, governarà en solitari la Generalitat de Catalunya, ja que el president Pere Aragonès ha descartat a priori unes eleccions i està previst que en els pròxims dies anunciï els consellers que substituiran els que fins aquest divendres tenia Junts a l'Executiu. Després d'agraït als militants la seva "lliçó magistral de democràcia", perquè han participat en aquesta consulta de manera massiva (gairebé un 80% dels afiliats) i "han demostrat perquè s'han apuntat al partit", Puigdemont ha repassat que significa per a la política catalana aquesta nova situació i n'ha fet la seva pròpia anàlisi. 

Pel president, amb aquesta votació i també la victòria del 'no', els militants de Junts "han desmentit la narrativa hegemònica, unànime en alguns dels grans mitjans de comunicació, que ha buscat la denigració del projecte polític de Junts i s’ha abonat, sense cap esforç intel·lectual que el simple prejudici, al discurs que això era “antipolítica”. Tot i que el president hagi considerat un èxit aquesta consulta, tenint en compte la seva alta participació, també creu que això no farà que es respecti Junts, però "tant se val", ja que "avui els afiliats de Junts han demostrat que saben prendre les decisions per si mateixos, i això ja és guanyar. Al marge del resultat, tots hem guanyat gràcies a la responsabilitat dels afiliats". Durant els dies previs a la consulta, tant els partidaris del 'sí' com del 'no', havien volgut destacar precisament el fet que una decisió tan important es prengui tenint en compte l'opinió dels afiliats, fos quina fos. 

Un debat evitat fins ara i clau pel país 

El resultat de la consulta suposa el Govern en solitari d'ERC per primer cop des de la Segona República i implica que Junts passi a l'oposició, on el principal partit seguirà sent el PSC, ja que compta amb un diputat més que els de Jordi Turull i Laura Borràs. En aquest context i amb aquesta decisió, Carles Puigdemont assegura que el seu partit i del qual en va ser el president fins al passat mes de juliol, quan li va passar el relleu a Borràs, "ha aconseguit forçar un debat de país", un debat "que el país té pendent i que malgrat la insistència, hi ha sectors que no volen tenir. El debat sobre l’estratègia per la independència, sobre quin ús donem als instruments de l’autogovern, sobre la relació amb Madrid…". Tot plegat prové del fet que des de Junts s'havia anat denunciant que el president Aragonès no complia amb els acords sobre l'eix nacional que van permetre la seva investidura, concretament la direcció estratègica, la unitat de l'independentisme a Madrid i la taula de diàleg. 

Aquest debat, reitera Puigdemont, "ha interessat molt més enllà dels límits del partit. I això és fer Política; per això serveixen els partits. En aquest sentit, el meu agraïment als diferents líders que han fomentat el debat públic, proposant arguments, treballant per convèncer", ja que en els últims dies la gran majoria de càrrecs de Junts, menys el seu secretari general, s'han posicionat sobre la consulta "Han fet el que s’esperava d’ells: debatre, contrastar. Han ensenyat la diferència entre el pensament únic d’alguns partits i el pensament plural de Junts. Segurament els qui des de fora s’han preocupat tant per la salut de Junts, ara buscaran la divisió interna. S’equivocaran", sentencia el president, negant que aquest resultat generin problemes dins la mateixa formació. 

Finalment, Puigdemont ha agraït la tasca de la direcció del partit, posant el focus en Laura Borràs i Jordi Turull, a qui ha donat les gràcies per la seva feina i haver sabut "pilotar la nau en un moment extraordinàriament delicat. El seu lideratge surt clarament reforçat davant els associats".