Salut ha prorrogat el contracte amb Ferrovial per la gestió del 061, el servei telefònic d'emergències mèdiques. Aquesta pròrroga, per un any, aportarà a Ferrovial prop de 10,5 milions d'euros, segons explicava aquest matí la cadena SER i ho confirmava la mateixa consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa aquest dijous. 

El 061 concentra des de l'inici de la pandèmia la major part de les consultes sobre el coronavirus. Ferrovial també gestiona el sistema de rastrejadors des de la primavera, que de moment es manté, tot i les crítiques. De fet, els sanitaris sempre han volgut potenciar l'atenció primària perquè es fes càrrec del rastreig de contactes per evitar encarregar-ho a una empresa externa.

Des del Govern ho desvinculen totalment de la polèmica amb els rastrejadors, ja que es tracta de dos contractes diferents. El del 061 va entrar en vigor l'1 d'octubre del 2018, amb una durada prevista de 4 anys, dos fixos i dos més a través de dues pròrrogues d'un any. 

Sense alternativa

Vergés ha reconegut aquest dijous que fins que no hi hagi alternativa no es podrà revertir el contracte de rastreig amb una filial de Ferrovial. "Fins al moment no ha estat possible, i no podem desfer la feina que s'està fent. Fins que no hi hagi alternativa a com això es pot fer, el servei s'ha de prestar. Segons això, veurem si finalment aquest contracte es pot revertir", ha indicat.

alba vergés - govern

Reobertura de terrasses el 23 de novembre

En aquesta mateixa roda de premsa, el Departament de Salut ha explicat que prepara una proposa per a la reobertura gradual dels sectors que s'han vist afectats per les mesures per combatre el coronavirus. Després de confirmar que el Govern prorroga deu dies més aquest tancament, Vergés ha explicat que treballaran una proposta amb els sectors afectats per posar-ho en pràctica a partir del 23 de novembre "de manera progressiva".

Aquestes mesures, segons ha explicat la consellera, s'aplicaran en primer lloc "en el retorn de les activitats amb menor risc de cara a l'epidèmia, que són aquelles que es poden dur a terme a l'aire lliure, també les terrasses de restauració".