Salut s'està replantejant el contracte amb Ferrovial per al rastreig de casos de Covid-19 per no comprometre el sistema sanitari i obre la porta a una possible indemnització. Així ho ha avançat la màxima responsable del departament, Alba Vergés, aquest dimarts en una entrevista a TV3. 

La consellera ha assegurat que treballa per tenir una alternativa el més aviat possible. "Estem mirant com replantejar-nos el contracte amb la filial de Ferrovial, que és únicament per fer seguiment de contactes. Si genera inquietud al sector, podem mirar una altra manera de fer-ho", ha explicat.

Vergés ha assegurat que ara es busca un altre tipus de contracte, però descarta la contractació directa de professionals. L'alternativa vol ser "molt més comprensible de cara a la gent", i amb un altre tipus de contractació "molt més lligada amb Salut Pública i amb l'Atenció Primària", ha dit. La intenció del departament era, segons ha dit, "reforçar el sistema de vigilància epidemiològica", per al qual s'han començat a contractar 108 professionals sanitaris, als quals s'havien de sumar 200 persones més que formarien part d'un centre d'atenció telefònica (centre de trucades telefòniques) proporcionat per Ferrovial.

Es tractava, a parer de la consellera, de contractar Ferrovial per no carregar més l'atenció primària per si hi hagués un rebrot a la tardor i davant la urgència d'iniciar els treballs de rastreig el més aviat possible, cosa que no era possible amb un procés de contractació pública que podia allargar-se mesos.

Tot i així, la consellera ha defensat que el contracte que es va pensar fa un mes i mig amb Ferrovial i que aleshores "era l'única opció". Ara que el volum de casos ha baixat, ha especificat, es pot repensar. També ha negat que el president de la Generalitat li demanés replantejar-se el contracte. 

Crítica a l'adjudicació

Professionals sanitaris, sindicats, polítics i moviments veïnals han criticat els últims dies la decisió de la Generalitat d'externalitzar el rastreig de possibles contagis, que ha condicionat el dia de l'avanç de la desescalada de Barcelona i Lleida a la fase 2 i de Camp de Tarragona, l'Ebre i el Pirineu a la fase 3.

L'adjudicació directa -sense concurs públic- ha costat 17,6 milions per la tasca de seguiment telefònic dels contactes de persones amb Covid-19 a una empresa filial de Ferrovial, la mateixa que gestiona el telèfon Salut 061. La consellera de la Presidència, Meritxell Budó (JxCat), ha instat el departament de Salut a "escoltar" la comunitat mèdica, contrària a aquesta adjudicació, i va obrir la porta ahir a "modificar" la decisió.