La sobtada dimissió del general de l’Aire Miguel Ángel Villarroya com a Cap d'Estat Major de la Defensa (JEMAD) després de saber-se que s'havia vacunat contra la Covid de forma irregular, sembla haver acabat amb la bona sintonia entre la ministra de Defensa, Margarita Robles, i els militars, que veien en ella un tallafoc preventiu al mig del govern de coalició entre PSOE i Unidas Podemos. 

Ara, un exmilitar i antic subordinat de Villarroya reconvertit en pilot civil, ha posat per escrit el final d’aquest idil·li per mitjà d'un text titulat ‘Jo acuso’ on li retreu que hagi arraconat Villarroya fins a forçar-lo a la dimissió, segons avança aquest divendres Voz Populi.

Referència a Émile Zola

El títol del text fa referència al cèlebre ‘J’acusse’, article de l’escriptor francès Émile Zola adreçat l’any 1898 al president de la República francesa en ple escàndol per l’afer Dreyfuss, l’injust processament del capità Alfred Dreyfuss acusat d’espionatge enmig d’una onada d’antisemitisme.

Les comparacions, però, acaben en el titular, ja que l’autor de l’escrit s’inspira en Zola per defensar l’actitud de Villarroya, assegurant que aquest seria incapaç “d’aprofitar-se del seu càrrec per a cap objectiu personal”, tot i que gaudia d’un xalet amb piscina privada a càrrec del contribuent.

L’autor respon a les inicials JC.N.DA, i segons el mitjà citat va ser pilot de C-130, DA-50 i B-707 a l’exèrcit de l’Aire fins que el 1999 va fer el pas a l’empresa privada, primer a Spanair com a  instructor de vol i després a  Airbus, on treballa des del 2010 en l’ensinistrament de pilots per l’A-330. A l’exèrcit de l’Aire va ser subordinat de Villarroya a l’Ala 31.

El text carrega contra Robles, a qui acusa d’“haver provocat i acceptat" la dimissió de Villarroya, de qui defensa la seva innocència afirmant que “no s’havia saltat a ningú al vacunar-se”. L’autor afirma que Robles va “abandonar a qui només ella podia defensar i sabia innocent”, i especula que ho va fer per “protegir una amiga”, és a dir la subsecretària Amparo Valcarce, de qui va sortir l’ordre que hauria permès Villarroya saltar-se la fila de la vacunació.