Noel López, secretari d'organització del PSOE d'Andalusia, ha aconseguit evitar ser imputat en el cas del segrest de la regidora socialista Vanesa Romero a la localitat de Maracena el 21 de febrer. A causa de la seva posició com a diputat al Parlament d'Andalusia, gaudia d'immunitat parlamentària i haurà de ser jutjat pel Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia (TSJA). No obstant això, el Jutjat Número 5 de Granada, en una resolució datada el 25 de maig a la qual ha tingut accés El Debate, ha decidit remetre el cas a la Sala de Penal del TSJA per la seva "presumpta implicació com a inductor en el delicte de detenció il·legal".

🔴 Eleccions Municipals 2023 i Autonòmiques, DIRECTE | ÚLTIMA HORA

 

Aquesta decisió coincideix amb la posició de l'acusació. Tant el jutge com l'acusació han arribat a la conclusió que Noel López i Berta Linares, l'actual alcaldessa de Maracena i exparella del presumpte autor de l'empresonament, Pedro Gómez, qui ha confessat els fets, van intercanviar trucades telefòniques una hora després de l'incident. A més, l'anàlisi de tres antenes telefòniques els situa en la mateixa ubicació en diferents punts de la província de Granada. Els acompanyava Antonio García Leyva (conegut com a Nono), regidor d'urbanisme de l'Ajuntament.

La víctima segrestada, Vanessa Romero, va aconseguir alliberar-se del seu raptor poc abans del migdia, segons va relatar ella mateixa. Gràcies a les dades de geolocalització dels seus telèfons mòbils, que van ser sol·licitades pel jutge el 23 de març, l'acusació assegura que a les 11:30 h, "tant Nono com Berta ja eren conscients dels esdeveniments". L'acusació revela també que "Nono intenta parlar amb Noel, trucant-li en més d'una ocasió cap a les 12:10 h, establint comunicació amb la finalitat d'informar a Noel del que havia passat". El jutge considera així que Noel es trobava inicialment a la província de Jaén, però minuts després, segons les adreces del repetidor, es pot confirmar que es dirigia cap a Granada. Pocs instants després, es van produir trucades entre Nono, Berta i Noel. Aquestes dades, aportades per les operadores i els repetidors i antenes telefòniques, estableixen un clar vincle entre els integrants d'aquesta trama i la seva implicació en el segrest de la regidora de Maracena.

A més, l'acusació assenyala que poc abans de les 12:30 h l'alcaldessa es va reunir amb la seva parella, l'autor del segrest, una trobada que, segons el jutge, queda acreditada tant per les imatges de les càmeres de seguretat com per les dades del repetidor que els situen a tots dos al mateix lloc. De la mateixa manera, l'acusació explica que "cap a les 13:30 h coincideixen a la mateixa adreça Berta, Nono i Noel, tornant a coincidir els tres més tard en una altra antena de la mateixa localitat", segons ha explicat el fiscal. La investigació continua i ara el cas serà transferit al TSJA per a una investigació més exhaustiva. Les acusacions contra Noel López són greus i, si es declara culpable, podria enfrontar-se a greus conseqüències legals. Com a membre de l'alt rang del PSOE a Andalusia, la seva presumpta implicació en un delicte d'aquesta magnitud ha causat sorpresa i ha deixat una ombra sobre el partit, en un cas que ha esclatat a tocar de les eleccions municipals i autonòmiques.

Els acusats volien donar "un ensurt" a Vanessa Romero

De mica en mica es van coneixent més detalls del segrest de la regidora socialista de Maracena (Granada), Vanessa Romero, en una trama que, segons el jutge, estaria encapçalada pel secretari d'organització del PSOE d'Andalusia, Noel López. El motiu del segrest, que finalment va resultar fallit, era que Vanessa Romero volia fer públic un cas de corrupció municipal, i altres càrrecs del partit van voler "donar-li un ensurt".  Segons va relatar Romero, el passat febrer, quan va deixar els seus fills a l'escola, Gómez li va demanar si el podia apropar a una benzinera. Ella va acceptar i en mig del trajecte Gómez va treure una pistola i la va amenaçar per emmordassar-la, emmanillar-la i posar-la al maleter. Romero va estar en aquell maleter durant hores fins que va aconseguir fugir. Un veí de la localitat la va veure pel carrer i, com que es veia molt nerviosa, es va apropar per ajudar-la, acompanyant-la a comissaria. En el seu moment la policia va detenir Pedro Gómez acusat d'un delicte de detenció il·legal i la seva parella, l'alcaldessa, va afirmar que no sabia res de l'ocorregut i va exposar els seus plans de personar-se com a defensa de la regidora durant el judici.