L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha informat aquest dimarts al matí en una entrevista al diari suís Le Temps que es queda a Suïssa i no serà a Madrid per declarar al Tribunal Suprem. En declaracions a una televisió del país, RTSinfo, Gabriel no ha descartat demanar asil polític al país helvètic.

"No cal que jo estigui davant del jutge, ara he de ser aquí i aprofitar per denunciar la situació a Catalunya", explicava la cupaire al mateix temps que subratllava que no és una decisió que hagi pres per gust: "Jo no tenia ganes de deixar la meva família ni marxar del meu país".

(EL VÍDEO TÉ L'OPCIÓ DE SUBTÍTOLS EN CATALÀ)

Gabriel no es presentarà davant el jutge Pablo Llarena i per això ha explicat les conseqüències immediates que pot comportar la seva decisió: "Podria ser que el mateix dimecres anunciï la meva extradició", aleshores, "Suïssa decidiria què fer amb mi".

La dirigent de la CUP ha insistit a deixar clar que una extradició seria il·legal perquè no hi ha bases que sostinguin que ha comès cap delicte, ans el contrari, "tot plegat es tracta d'una persecució política" que ja està analitzant amb els seus advocats.

En la mateixa línia ha declarat que les actuacions dels tribunals, la policia i els jutges espanyols indiquen que la justícia a Espanya no és imparcial, d'altra banda, "Suïssa no accepta extradicions de persones que estan perseguides políticament encara que Espanya sigui un estat membre de la Unió Europea". Gabriel confia que si en altres ocasions s'ha concedit asil a persones perseguides per la seva ideologia, "passarà el mateix en el meu cas".

Finalment, ha explicat que de moment no ha demanat asil polític però no ha descartat fer-ho: "Si em quedo, intentaré reprendre la meva faceta acadèmica, jo era professora de Dret a la Universitat de Barcelona, en cas de no poder fer-ho perquè hi ha una petició d'extradició, demanaria l'asil polític".