L'exdiputada de la CUP Anna Gabriel ha anunciat en una entrevista al diari suís Le Temps que es quedarà a Suïssa i no anirà a declarar al Tribunal Suprem aquest dimecres dia 21. La dirigent de la CUP és a Ginebra i ha explicat al rotatiu que la decisió es deu a que dubta que "pugui tenir un judici just".

Gabriel està citada pel jutge Pablo Llarena com a imputada en la causa contra els dirigents que van participar en l'organització del referèndum. "No aniré a Madrid", titula el diari en primera pàgina que afegeix que "com que no tindré un judici just al meu país, n'he buscat un on pugui protegir els meus drets".

portada Le Temps Gabriel

El text explica que Anna Gabriel fa al·lusió a les recents filtracions d'un informe de la Guàrdia Civil que la retrata com una activista violenta, ella assegura que "Sempre he fet campanya pel referèndum, però de manera pacífica. La qüestió de Catalunya s'ha de resoldre políticament, mentre les autoritats espanyoles volen silenciar la independència mitjançant la repressió".

La notícia sobre la partida de la cupaire es va conèixer dissabte passat a través d'un comunicat de la CUP que exposava que Gabriel era a Ginebra on havia contactat amb un advocat expert en causes d'extradició. L'exdiputada hi va anar acompanyada de membres de la formació i amb la intenció de donar una "dimensió internacional al procés". 

La CUP indicava al comunicat que la idea de l'exdiputada a l'hora de decidir marxar era per contactar amb entitats, institucions internacionals i advocats vinculats a la defensa dels drets civils i polítics davant del Tribunal Europeu de Drets Humans.

Tot i que Suïssa té un tractat d'extradició amb Espanya, el sistema judicial podria allargar l'entrega de Gabriel a la justícia espanyola. Igual que al belga, al Codi Penal suís no està tipificat el delicte de sedició ni el de rebel·lió. Aquest dimarts a la tarda el partit farà una roda de premsa per aportar més detalls sobre el cas.

Finalment, el comunicat de la CUP recordava que les decisions preses fins el moment en relació a les mesures cautelars, fiances altes, prohibició de sortir de l'Estat, però sobretot, la presó incondicional per a dos consellers i els representants de l'ANC i Òmnim Cultural "ens situen en un escenari en el que ens cal denunciar el caràcter exemplificador que pretenen jutges i magistrats".