El líder històric d'Izquierda Unida i del Partit Comunista d'Espanya (PCE), Julio Anguita, que ha mort aquest dissabte després d'una setmana ingressat a l'hospital per una parada cardíaca, va reconèixer que l'existència dels presos polítics a Catalunya.

Anguita va criticar el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena després que aquest els suspengués com a diputats del Parlament sense, encara, haver-los jutjat. "La suspensió dels presos és una indignitat democràtica", va assegurar l'any passat.

El líder d'Izquierda Unida va afirmar que en el moment en que es parla d'estat de dret, cal respectar-lo i que no hi havia cap argument per suspendre'ls ja que havien estat escollits pel poble i la seva funció, abans del judici, hauria d'haver estat la de complir les seves tasques a la cambra.

El polític comunista va considerar que Llarena s'havia adonat que "el delicte de rebel·lió no té acceptació ni dins ni fora de l'Estat" i que el que hi havia a Catalunya era un "judici d'intencions", és a dir, "una persecució política".