La Junta d'Andalusia ha guardonat aquest dilluns al Rei Felip VI amb la Medalla d'Honor andalusa per la seva "exemplar defensa de la unitat d'Espanya". L'acte ha tingut lloc al Palau de San Telmo de Sevilla, seu de la presidència del govern andalús.

Juanma Moreno, el president de la Junta d'Andalusia, ha presidit l'esdeveniment i ha remarcat que l'executiu que encapçala ha volgut distingir el monarca amb aquesta medalla per "representar amb fidelitat els valors i principis de la concòrdia que sostenen la identitat de la nació espanyola, reflectits a la Constitució". També ho fan per, a parer seu, "el paper de la corona com a referent de la unitat d'Espanya i de la solidaritat entre els espanyols".

Felip VI, un "andalús més"

Després de rebre aquesta condecoració, Felip VI —acompanyat de Letizia— ha fet un discurs en el que ha agraït el reconeixement i ha assegurat que "estar a Andalusia és sempre estar a casa per la proximitat, la generositat i la calidesa" que rep d'aquest territori i que això fa que se senti com "un andalús més entre andalusos".

felipe vi medalla andalucía efe

Imatge: D'esquerra a dreta, el president del govern andalús, Juanma Moreno; el Rei Felip VI; la Reina Letizia i la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo. EFE.

Amb aquesta distinció, el monarca creu que "es reforça el vincle emocional entre Andalusia i la monarquia" i que ambdues "comparteixen els principis i valors consagrats a la Constitució". Felip VI vol "un futur de pau, recuperació, entesa i prosperitat" per al que "tots" treballen i desitgen per a l'Estat espanyol.

El monarca, protagonista en el debat dels indults

L'enrenou causat per les declaracions d'Isabel Díaz Ayuso, presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid, han posat en el centre de l'actualitat política al Rei pel seu paper envers els indults. La popular es preguntava si Sánchez "faria còmplice" a Felip VI per haver de signar la concessió dels indults. Aquest dilluns, des del mateix PP han esmenat Ayuso i han recordat que "el paper del Rei està taxat" i que "Sánchez i el seu govern són els únics responsables" de tramitar i validar aquesta mesura de gràcia.

Altres protagonistes polítics també han volgut contestar la presidenta madrilenya. A primera hora del matí, Miquel Iceta, ministre de Política Territorial i Funció Pública, afirmava que les declaracions d'Ayuso "poden erosionar la figura del Rei" perquè al monarca "li correspon sancionar i signar allò que emana del poder executiu i legislatiu". Per la seva banda, Podemos assevera que "a la dreta i la ultradreta [...] no els importa posar el seu admirat rei contra les cordes amb tal d'aconseguir els seus objectius, encara que aquests vagin en contra de la democràcia". El president del grup d'Unidas Podemos al Congrés, Jaume Asens, també ha opinat sobre aquesta qüestió i ha dit que, "si el Rei no firma els indults, hauria d'abdicar".

TUIT podemos ayuso rey

Piulada del compte de Podemos contra les declaracions d'Ayuso.

A l'espectre de la dreta, també s'ha pronunciat Inés Arrimadas, líder de Cs, que "espera" que Isabel Díaz Ayuso "rectifiqui les seves paraules perquè ha de quedar clar que l'únic responsable de concedir els indults és Pedro Sánchez". Fins i tot l'extrema dreta de Vox ha criticat la presidenta de Madrid: Ortega Smith li ha volgut recordar que "el Rei regna, no governa".

 

Imatge principal: Felip VI, després de rebre la Medalla d'Honor d'Andalusia. EFE.