El ministre de Política Territorial i Funció Pública, Miquel Iceta, ha valorat aquest dilluns en una entrevista a RAC1 les paraules d'Isabel Díaz Ayuso en les que situava el Rei al centre de la diana. Per a Iceta, les declaracions de la presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid —en les que es preguntava si el monarca signaria els indults i si Sánchez "el faria còmplice"— "poden erosionar la figura del Rei perquè a ell no li correspon opinar, sinó que la seva prerrogativa constitucional és sancionar i signar allò que emana del poder executiu o legislatiu". En aquest sentit, el primer secretari del PSC ha volgut apel·lar als "dirigents del Partit Popular" i espera que "no segueixin" el postulat d'Ayuso sobre el paper del Rei en els indults.

Vinculat a la manifestació de Colón, el ministre Miquel Iceta considera que no va passar "res que estigués fora del guió" i afirma que "la concentració del diumenge no accelera ni alenteix la tramitació dels indults". Iceta ha fet èmfasi en les baixes de nombrosos barons del Partit Popular. El socialista ha destacat que "curiosament, l'única lideressa dels populars que no va ser escridassada pels manifestants és Díaz Ayuso". "Això demostra que, en el si del PP, hi ha una ànima de dreta extrema representada per la presidenta madrilenya", ha afirmat Iceta.

A favor dels indults

Iceta Illa Presos Cuixart Sanchez / Sergi Alcàzar

Imatge: Miquel Iceta parlant amb Jordi Sànchez, secretari general de Junts, acompanyat de Salvador Illa i Eva Granados. Sergi Alcàzar.

Preguntat per la concessió d'indults, Miquel Iceta ha manifestat que "a Catalunya s'ha d'obrir un temps nou i tancar ferides" i entén que la concessió dels indults va en aquesta direcció. El ministre de Política Territorial i Funció Pública no ha concretat quan s'aprovarà aquesta "mesura de gràcia", però té clar que "tot estarà enllestit abans que marxem de vacances, abans de l'agost".

El primer secretari dels socialistes catalans no creu que es produeixi "cap anul·lació dels indults per part del poder judicial" perquè estaran "dins de la llei". En canvi, descarta la via de l'amnistia perquè "és una figura que es dóna habitualment en moments de canvi de règim, i no és el nostre cas, de manera que no es pot plantejar".

Respecte als membres del Govern a l'exili, Iceta també s'ha desmarcat de Ione Belarra i s'ha pronunciat en una línia similar a la dels seus companys d'Executiu, José Luis Ábalos i María Jesús Montero. El ministre de Política Territorial i Funció Pública ha afirmat que la seva situació "no és la mateixa que la d'aquells que es van quedar". Iceta defensa que "si els polítics que van marxar tornen, hauran de fer front i donar compte de les seves responsabilitats davant de la justícia".

La recepta d'Iceta: més autogovern i millor finançament

En les declaracions a RAC1, Miquel Iceta ha explicat que "desconeix" si formarà part de la taula de diàleg, però que "en tot cas, treballaré perquè arribi a bon port". El socialista creu que "en aquest espai, s'ha de poder parlar de tot, però això no vol dir acceptar tot el que es debati". La aposta del primer secretari del PSC passa per "primer, fer un diagnòstic dels problemes que ens han portat a la situació actual i, posteriorment, fer propostes per solucionar-los".

En aquesta línia, el ministre de Política Territorial i Funció Pública és partidari de disposar "d'un autogovern més sòlid i un millor finançament". Sobre si l'acord s'ha de sotmetre a votació, Iceta s'ha mostrat a favor d'un referèndum si és sobre "sobre el marc" d'aquest acord. Per a ell, "és millor votar un pacte que un trencament".

 

Imatge principal: Miquel Iceta, ministre de Política Territorial i Funció Pública, en una compareixença a la Moncloa. ACN.