L'ANC vol que la comissió del Parlament Europeu sobre Pegasus inclogui Espanya a les seves visites, després de l'inici dels viatges d'investigació als països afectats pel programari d'espionatge. Entre aquests viatges hi ha Israel, Polònia, Hongria i els Estats Units, però no pas l'estat espanyol. És per això que la presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, s'ha mostrat sorpresa i preocupada. En una carta adreçada als membres de la comissió d'investigació, Feliu ha criticat que els eurodiputats no hagin tingut "en consideració que el CatalanGate és el cas més gran d'espionatge a Europa amb ús de Pegasus".

 

La presidenta de l'ANC ha denunciat "els creixents dobles estàndards de les institucions de la Unió Europea en relació amb les pràctiques abusives de l'estat espanyol contra el moviment independentista català, posant en relleu el seu deure de garantir els drets de tota la ciutadania europea, inclosa la catalana". A més, ha remarcat que "la vigilància indiscriminada i arbitrària d’un govern de la UE vers la ciutadania no pot quedar impune, especialment tenint en compte la manca d’interès mostrada pel govern i les principals forces polítiques espanyoles en investigar aquests abusos de poder i en depurar responsabilitats, havent inclús bloquejat la creació d’una comissió d’investigació al Congrés dels Diputats espanyol".

Protegir els catalans de Pegasus

Tot això es tradueix en una nova "inacció de les autoritats espanyoles", de manera que Feliu ha posat el focus sobre "la importància que les institucions de la Unió Europea, en aquest cas el Parlament Europeu, duguin a terme una investigació neutral i extensiva d’aquest espionatge massiu, i vetllin així per la protecció dels drets de les catalanes i els catalans, que formen part de la ciutadania europea". "Estan en joc ni més ni menys que el dret a la llibertat d’expressió, la llibertat d’assemblea, el dret a la privacitat i els drets de la nació catalana en el seu conjunt. Com a tal, també la reputació de la Unió Europea com a projecte basat en la democràcia i els drets fonamentals", ha conclòs.

Cal recordar que tot plegat va començar amb una investigació de Citizen Lab (i recollida per The New Yorker) que es va fer pública a mitjans d'abril i que revelava com des del 2015 les autoritats espanyoles havien portat a terme escandaloses accions de vigilància amb el programari israelià d'espionatge Pegasus. És el que es va anomenar CatalanGate i que afectava com a mínim a 65 líders i activistes independentistes, així com als seus familiars, advocats i periodistes. Es tracta d'un escàndol que ha estat denunciat per organitzacions mundials com Amnistia Internacional per ser un atac flagrant contra els drets fonamentals i els principis democràtics.