Clara advertència de l'Assemblea a la Unió Europea. Un cop s'ha donat a conèixer que el Parlament Europeu ha retirat la immunitat als eurodiputats de JxCat Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, la presidenta de l'entitat, Elisenda Paluzie, ha advertit que aquest procés de suplicatori "contribueix al desprestigi" de l'Eurocambra.

Ho ha dit en una roda de premsa aquest dimarts davant de la seu de la Comissió Europea i el Parlament Europeu a Barcelona, on també ha denunciat que "el doble estàndard en la denúncia de la vulneració de drets" limita la UE a l'hora d'afrontar processos democratitzadors d'arreu del món. Paluzie ha fet d'aquesta manera una clara referència a la resposta de Rússia sobre els presos polítics catalans quan el seu Alt Representant, el socialista Josep Borrell, va exigir l'alliberament de l'opositor Alexei Navalni.

 

Paluzie també ha qualificat la victòria de l'Estat de "pírrica" i "ridícula" després que hagi aconseguit només el suport del 57% dels eurodiputats. També ha agraït el suport del 42% de parlamentaris que hi han votat en contra i, "en especial, aquells que ho han fet contravenint les directrius dels seus grups", en referència al possible suport rebut per part d'alguns grups socialistes.

Més enllà de les crítiques de la presidenta de l'entitat cap a les institucions europees per aquest resultat, també ha celebrat que el procés del suplicatori ha servit per visibilitzar el conflicte a nivell internacional i "per sumar nous suports". L'ANC també ha donat a conèixer que ha enviat una carta a la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen, i al president de l'Eurocambra, David Sassoli, per denunciar la vulneració de drets i la persecució que pateix l'independentisme.

 

Així doncs, en la missiva l'entitat recorda el pronunciament a favor de l'alliberament dels presos per part Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries de l'ONU, ignorat per l'Estat, les victòries judicials dels exiliats en diversos països europeus, la inhabilitació del president Quim Torra, la victòria de les forces independentistes el passat 14-F i el veto que els mateixos eurodiputats de JxCat van patir per exercir de parlamentaris fins que va arribar la sentència del TJUE. La carta està firmada per una seixantena de personalitats entre les quals hi ha eurodiputats, exeurodiputats, polítics catalans i activistes.

El suport d'Òmnium

Els eurodiputats exiliats de JxCat també han rebut el suport del president i el vicepresident d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart i Marcel Mauri. "Amb vosaltres. La lluita democràtica per l’autodeterminació i l’amnistia continua, més internacionalitzada que mai, davant un Estat espanyol que continua vulnerant drets fonamentals", ha escrit Cuixart a través d'un tuit. "Sempre al vostre costat en aquesta lluita per la llibertat. No per esperable és menys vergonyós que el PSOE voti, al costat de l'extrema dreta, a favor d'aquesta persecució política", ha carregat Mauri.

Precisament, Cuixart ha vist com en el mateix dia que l'Eurocambra li retirava la immunitat als eurodiputats, el jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya li ha retirat de nou el tercer grau a ell i a la resta dels presos polítics que compleixen condemna a la presó de Lledoners. D'aquesta manera, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Raül Romeva, Jordi Turull, Josep Rull, Jordi Sànchez i el mateix Cuixart tornaran a ingressar a la presó.