"Les esmenes donen la raó a l'ANC". Així de clara s'ha mostrat l'Assemblea Nacional Catalana aquest dilluns sobre les darreres propostes que s'han presentat per tal de retocar la reforma del Codi Penal que comporta la derogació de la sedició i l'enduriment dels desordres públics agreujats. Per part d'ERC, diu l'entitat independentista, les esmenes pretenen rebaixar "en algun grau" la duresa del nou redactat i es proposa rebaixar la pena mínima de presó i la condemna d'inhabilitació fins a un any, així com eliminar el concepte d'intimidació o modificar-lo perquè es mantingui com una "intimidació greu".

Són moviments que segueixen l'estela marcada per l'ANC, que la setmana passada va liderar una manifestació precisament contra l'enduriment dels desordres públics. "Les esmenes que s’han presentat davant la proposta de nou delicte de desordres públics agreujats donen la raó a les desenes d’entitats i les desenes de milers de persones que ens vam manifestar el 6 de desembre contra el nou delicte", assegura l'entitat. D'aquesta manera l'Assemblea ha volgut treure pit de les esmenes anunciades, reivindicant-les com a resultat de la manifestació de la setmana passada. "Gràcies a la mobilització, els actors polítics s'han adonat de la gravetat del que havien pactat", afegeixen, en referència directa a ERC.

Ara bé, la proposta de modificació dels republicans no és suficient i encara existeix una amenaça real que la reforma del Codi Penal comporti un increment de la repressió sobre els independentistes i els moviments socials, avisa l'ANC. Així, "continua sent molt greu que es deixi en mans dels jutges i fiscals la interpretació de la intimidació greu, es mantinguin les penes d’inhabilitació de fins a cinc anys per a funcionaris i vuit anys per a càrrecs públics, i que no s’hagi esmenat la mera ‘provocació, conspiració i proposició’ per a poder ser condemnat". L'entitat liderada per Dolors Feliu exigeix, doncs, fer un pas més i no cridar encara victòria.

Malgrat celebrar que ERC hagi abandonat el seu "discurs triomfalista" que bescanviava una sedició que afecta uns pocs pel nou delicte de desordres públics agreujats que afecta molts, l'ANC fa una nova advertència al conjunt de l'independentisme: torna a exigir a tots els representants polítics del moviment amb presència al Congrés dels Diputats (d'ERC, Junts, la CUP i el PDeCAT) que no permetin l'aprovació d'aquest nou delicte de desordres públics agreujats i que es mantinguin al costat de la gent. Com ja va dir Dolors Feliu fa només deu dies, l'objectiu marcat no és retocar la reforma amb esmenes, sinó tombar completament el text endurit. "Que no permetin que es faciliti la repressió a l'independentisme i als moviments socials i que tornem a una posició unitària per fer front i guanyar l'Estat espanyol", sentencia.