L'Assemblea Nacional Catalana ha recuperat aquest dissabte, coincidint amb el cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'Octubre de 2017, la confrontació amb les institucions i el Govern. Després d'una Diada Nacional marcada per la decisió del president de la Generalitat, Pere Aragonès, d'absentar-se de la manifestació unitària de l'independentisme pel manifest de l'ANC crític amb l'estratègia dels partits i l'executiu català, l'entitat liderada per Dolors Feliu ha aprofitat la jornada d'avui per tornar a evidenciar el distanciament que existeix entre la principal organització independentista de la societat civil i l'administració.

 🔴  Manifestació de l'1 d'Octubre 2022, última hora

 

plaça Sant Jaume ambient / Foto: Montse Giralt
plaça Sant Jaume ambient / Foto: Montse Giralt

Per fer-ho, diversos membres de l'ANC han aixecat un mur d'urnes, totes elles del mateix model que es van utilitzar fa exactament cinc anys, al mig de la plaça Sant Jaume, davant de l'Ajuntament de Barcelona i el palau de la Generalitat, que ha estat el receptador al qual ha anat dirigit el clam. I l'entitat no ha estat sola, sinó que s'ha vist acompanyada per una autèntica massa de manifestants independentistes que han atapeït la cèntrica plaça. Prop d'un miler de persones, mostrant banderes independentistes i les samarretes negres que l'ANC va dissenyar per la Diada d'enguany. Entre els assistents, també crits com "1 d'octubre, ni oblit ni perdó" i "Aragonès dimissió". L'acte d'avui s'ha celebrat, precisament, en el marc de la crisi oberta entre els socis del Govern, ERC i Junts, que podria acabar amb el trencament de l'executiu.

Els manifestants, de perfil molt pròxim amb l'Assemblea, han rebut visiblement animats les paraules de Dolors Feliu, que en el seu parlament ha estat contundent amb els partits. Segons ha explicat la presidenta, el mur d'urnes ha pretès representar el "distanciament de les institucions" respecte de la societat independentista, així com "el mur que separa el mandat de l'1-O i la manca d'estratègia" dels partits al Govern. "No ens farà callar el poder d'aquí darrere", ha advertit Feliu assenyalant el palau que aplega l'executiu català.

 

La presidenta també ha exigit treballar per fer efectiva la independència "ara", i s'ha mostrat partidària d'accelerar els terminis i recuperar l'embat amb l'Estat. En aquest sentit, ha advertit que l'ANC treballarà sempre en aquesta línia i que, si els partits es neguen a fer-ho possible, s'hauran de trobar "nous camins". Un avís que no ha dissimulat el seu significat: Feliu ha recordat que l'entitat vol un avançament electoral en el qual l'ANC impulsi una llista cívica per fer possible la independència.