La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Dolors Feliu, ha tancat l’acte polític de la manifestació de la Diada 2022 amb un clar avís als partits polítics independentistes, als que els ha reiterat que des de la societat civil no es descarta concórrer a unes futures eleccions si no s’activa el procés d’independència. “Si aquest Govern i Parlament ens donen l’esquena hi ha prou gruix al país per fer una llista cívica per fer la independència”. Tot i que no és el primer cop que es posa sobre la taula la possibilitat que l’ANC esdevingui un partit polític, avisar-ho després de dir que la manifestació ha reunit 700.000 persones -300.000 més que l’any passat-, pren una dimensió d’avís seriós al Govern de coalició d‘ERC i JxCAT. Per això ha estat contundent en el seu avís als partits del 52%: “Les opcions són clares, o feu la independència o convoqueu eleccions”.

Manifestació de l'11 de setembre 2022 a Barcelona, DIRECTE

Concerts de la Diada 2022: tot el programa de l'11 de setembre a Barcelona

De fet, Feliu ha començat el seu parlament donant la xifra de participants, per assenyalar a continuació que “aquesta manifestació ha fet més por que mai”, perquè “volem aconseguir la independència per mitjans pacífics i democràtics”. “El que fa por és la nostra convicció i la nostra voluntat de fer la independència i la certesa que ho aconseguirem, això sí que fa por”, ha continuat. A més, Feliu ha deixat clar que “els falsos diàlegs no enganyen ningú” i ha recordat que Pedro Sánchez ha “tret pit de la seva intervenció del 155”. A més, Feliu ha fet una part de la intervenció en anglès per recordar a les institucions europees i a tot el món l’espionatge del cas Pegasus.

“Per ells farem la independència”

Feliu s’ha referit als “quasi 5.000 represaliats” i per això ha assegurat que “per ells farem la independència”. “Hem sortit al carrer, l’espai que encara ens queda”, ha continuat la presidenta de l’ANC, per afegir que “el vent ens sacseja però no ens arranca”. A més, ha insistit que “vam lluitar i guanyar l’1 d’Octubre i vam posar el nostre cos per davant”, circumstància que ha lligat amb l’11 de Setembre del 1714, on els catalans també van lluitar per les llibertats. Per això mateix ha recordat que la samarreta d’aquest 2022 és de color negre com la bandera que van hissar els defensors de Barcelona durant la Guerra de Successió, “la bandera de no rendir-se”.

Entre diverses interrupcions, crits d’independència i salutacions a totes les persones vingudes d’arreu dels Països Catalans, Feliu s’ha dirigit als manifestants per assenyalar que “l’independentisme és un moviment de baix a dalt, com vosaltres”. Per això ha assenyalat que “l’assemblea és vostra” i ha encarrilat el tram de més gruix del seu discurs, on ha assenyalat que “aquesta és la societat civil que farà la independència, fem-ho i fem-ho aviat”. “Fa 5 anys de l’1 d’Octubre, aquell dia tots ens vam sentir poble vencedor”, ha insistit Feliu, per assenyalar que “les institucions han de ser una eina per fer la independència, no podem deixar el 52% independentista eternament captiu”.

“Hem intentat que els polítics fessin la independència”

Per això la presidenta de l’ANC ha assegurat que “durant aquests cinc anys hem intentat que els polítics fessin la independència” i alhora ha advertit, “avui som aquí per fer complir aquesta voluntat, la voluntat de l’1 d’Octubre” i per això ha llançat un dur avís: “Que no es pensin els partits que ens hem oblidat del que ens importa, que ens distraiem i ens hem desmobilitzat i que volem conformar-nos amb l’autonomisme”. Per això ha recordat que “el vot és de cada un de nosaltres” i que “no ens podem permetre un escenari d’elecció rere elecció sense esperances, votant les escorrialles d’una política autonòmica que ja no volem”.

Per tot plegat, Feliu ha demanat “als nostres representants, valentia i decisió per fer la independència” i ha desafiat els partits polítics de la majoria independentista que representa un 52% dels diputats del Parlament de Catalunya: “Si no ho fan ells, estem determinats a fer-ho nosaltres, utilitzant les eleccions, i amb nous actors si cal”, insistint en la possibilitat d’articular una llista cívica per concórrer a les properes eleccions. Entre crits de ‘Govern dimissió’ per part del públic, Feliu ha assenyalat que “si els partits actuals no volen fer la independència, depèn de nosaltres aconseguir-ho”. “Cal fer foc nou”, ha reblat.

No tingueu cap dubte que l’Assemblea hi posarà tots els mitjans”, ha continuat Feliu, per assenyalar que ja no és moment de “més indecisions ni de vot captiu”. I per això ha comminat els partits independentistes a fer un pas clar en favor de la independència: “Per a la majoria del Parlament, el 52 per cent que es defineix com a independentista, les opcions són clares, o feu la independència o convoqueu eleccions”. “Som conscients que vencerem”, ha afegit la presidenta de l’ANC, perquè “la nostra causa és la nostra llibertat i la del nostre país”. “Volem la independència i així ho diem”, ha insistit, per tancar el seu discurs amb un crit que és tota una exhortació: “Independència o eleccions”.