Després de la gran manifestació independentista de la Diada, que va aconseguir acollir unes 700.000 persones als carrers de Barcelona, l'Assemblea Nacional Catalana posa ara el seu ull de mira en el cinquè aniversari del referèndum de l'1 d'octubre de 2017. A falta de només un parell de setmanes per la data, l'entitat independentista ha fet aquest dimecres una crida a la mobilització per tal de tornar a demostrar la força que té el moviment als carrers. I és que aquella jornada ja hi ha un acte unitari, amb el lema 'Defensem l'1 d'Octubre, guanyem la independència' que tindrà lloc a partir de les 17.00 hores a l'Arc de Triomf, amb la participació del Consell de la República, l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Intersindical-CSC. 

Ara, aquell dissabte comptarà amb més accions. I és que l'ANC ha anunciat diversos actes commemoratius propis. Al matí, l'organització liderada per Dolors Feliu apel·la les assemblees territorials a organitzar tants actes com tinguin previstos per recordar aquella data. I a la tarda, reclama que totes elles es desplacin a Barcelona per participar en una acció reivindicativa a la plaça de Sant Jaume, davant el palau de la Generalitat, a les 15:30 h. Aquesta serà la principal cita de l'entitat aquella jornada, amb una acció contundent: s'hi aixecarà un mur d'urnes electorals del referèndum  per visibilitzar l’allunyament de les institucions catalanes respecte al resultat de l'1-O. Es tracta, precisament, d'un missatge que l'ANC ha remarcat darrerament i que es va fer palès durant la manifestació de la Diada, que fins i tot va propiciar l'absència del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

Acció a Brussel·les per internacionalitzar la repressió

Després d'aquesta acció, els membres de l'entitat participaran en l'acte unitari de l'independentisme a l'Arc de Triomf. Fora de Catalunya, el cinquè aniversari del referèndum també es recordarà. I és que, entre la resta d'actes, l'ANC participa en l'organització d'una concentració aquell mateix dia a les 16.00 hores a la plaça Luxemburg de Brussel·les. L'objectiu és denunciar internacionalment la repressió des de la capital de la Unió Europea, una tasca que ja està impulsant la mateixa entitat aquesta setmana a través de l'Organització de Nacions i Pobles No Representats.

L'ANC ha reclamat que aquella jornada serveixi per "posar en valor de nou la fita aconseguida aquell Primer d'Octubre de 2017". "Des de l’Assemblea volem recordar aquella gesta i reafirmar la nostra voluntat de complir amb el mandat del referèndum i recordar-ne les víctimes de la violència i les més de 4.000 persones represaliades per l’Estat espanyol", han clamat. A més, recorden que l'experiència de fa cinc anys va ser "l’exercici polític i del dret a l’autodeterminació més important de la història de Catalunya".