L'Assemblea Nacional Catalana considera que és el moment de "recuperar el mandat de l’1 d’octubre i deixar de cedir davant del xantatge del 155", per aquest motiu crida a manifestar-se de manera clara i contundent en defensa de les institucions legítimes de Catalunya.

"La ciutadania de Catalunya va votar majoritàriament la restitució (mitjançant el suport a les forces republicanes) del Govern legítim el passat 21 de desembre, que havia estat il·legal i il·legítimament destituït per part del Govern espanyol el 27 d’octubre", asseguren en un comunicat.

En la mateixa línia, l'entitat sobiranista recorda que els consellers nomenats pel president Quim Torra "tenen els drets polítics intactes i no hi ha cap base legal per no publicar els seus nomenaments al DOCG". Malgrat això, lamenten que el govern espanyol incompleix el compromís de retirar l’aplicació de l’article 155 un cop s’hagués posat en marxa el nou Govern

L’ANC constata, doncs, que "el Govern espanyol ha decidit mantenir un estat d’excepció a Catalunya per evitar reconèixer el conflicte polític, i pretén acabar per la via repressiva i judicial amb la voluntat majoritària del poble de Catalunya".

Per tots aquests motius, l’ANC crida a totes les entitats i organitzacions democràtiques a respondre "de manera unitària, transversal i contundent contra aquesta provocació", i demana "una resposta que faci inviable la intervenció continuada de l’Estat espanyol a les institucions catalanes".