Es confirmen els pitjors auguris per al Govern de Quim Torra: el govern espanyol mantindrà l'article 155 a Catalunya i no publicarà el nomenament dels consellers que es troben en presó preventiva o a l'exili, segons ha confirmat el mateix PP.

Tot plegat es va decidir ahir, després de l'anunci del nou executiu català per part del president Torra. El president del govern espanyol va tenir una conversa ahir amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Ciutadans, Albert Rivera, en la qual van prendre la decisió d'anul·lar la decisió.

La decisió suposa no autoritzar la publicació oficial dels nomenaments. Dit d'una altra manera: els consellers a l'exili o a la presó no podran incorporar-se de manera efectiva a l'executiu. Estan afectats per la decisió del govern espanyol quatre dels tretze consellers: els titulars de Presidència, Territori i Sostenibilitat, Cultura i Salut; Jordi Turull, Josep Rull, Lluís Puig i Toni Comín.

Per què es pot mantenir el 155?

Amb la negativa del govern espanyol a publicar el nomenament dels consellers, s'allarga la vigència de la intervenció autonòmica. Els de Rajoy poden apostar per aquesta via justificant-se en la publicació al Butlletí Oficial de l'Estat posterior al Consell de Ministres del 155, amb data de 27 d'octubre, en què s'assenyalava que les mesures del 155 s'allargarien fins a la presa de possessió del nou Govern de la Generalitat.

D'aquesta manera, ara per ara és Rajoy qui controla el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i, fins que els nomenaments no hi apareguin, el nou Govern no estarà en funcionament. D'aquesta manera, el president del govern espanyol s'ha atribuït la capacitat de vetar-los.

El gir del PSOE

L'element clau per entendre aquesta mesura és el front comú dels constitucionalistes i especialment el suport del PSOE, que ja havia ofert ser la crossa de Rajoy per vetar el nomenament del nou Govern.

Els socialistes han apostat en les darreres jornades per una via més dura amb Catalunya, propera a les mesures per les quals aposten PP i Cs. Així s'ha pogut veure amb les propostes que han vingut des de la cúpula del PSOE aquesta mateixa setmana. Han proposat una reforma del Codi Penal per a adaptar el delicte de rebel·lió a l'independentisme i l'obligació d'acatar la Constitució.

Un "pols amb l'Estat"

El secretari general del PP català, Santi Rodríguez, ha confirmat que el govern espanyol no aixecarà el 155 després que el nou Govern, encapçalat pel president Quim Torra, compti amb consellers en presó preventiva o bé a l'exili en declaracions a Rac1.

"El 155 continuarà vigent en la mesura que no es pugui nomenar un Govern que tingui per únic objectiu governar la Generalitat de Catalunya i governar per al conjunt dels catalans", ha sentenciat Rodríguez, que ha culpat els independentistes d'haver provocat el perllongament del 155: "Quan es nomenen consellers que estan a la presó provisional o fugits de la justícia, l'autèntica voluntat no és la de formar un Govern sinó mantenir un pols amb l'Estat".