L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) considera que la reforma laboral de la Moncloa "pactada entre els principals actors del règim del 78" és perjudicial per als treballadors i l'empresariat català perquè discrimina el marc català de relacions laborals. En un comunicat d'aquest dimecres, l'entitat ha criticat que la potestat d'admetre Expedients de Regulació d'Ocupació massius segueix sense estar en mans catalanes, cosa que assegura que afebleix Catalunya "davant d'una hipotètica i probable situació pitjor" de la que es va viure l'any 2017, una etapa que l'ANC descriu com el temps en què l'Estat va fomentar la destrucció de llocs de treball a Catalunya

El posicionament de l'Assemblea respecte a la reforma laboral va ser aprovat en el ple del secretariat nacional que es va dur a terme el passat dissabte, on també van destacar de la nova norma que els convenis sorgits de la negociació col·lectiva d'àmbit estatal continuaran tenint prevalença sobre aquells que siguin fruit de la negociació duta a terme en l'àmbit no estatal, fet que consideren que les condemna a la irrellevància i impedeix que puguin créixer sent útils: "En conseqüència, dificulta enormement tenir actors econòmics i socials majoritaris que estiguin al costat del procés d'alliberament nacional i de la ruptura amb l'Estat". 

Així mateix l'entitat presidida per Elisenda Paluzie ha recordat que sempre ha defensat la necessitat de construir un marc de relacions laborals propi dins d'un estat independent, tot i ser plenament conscients que el moment polític actual que viu Catalunya no és el de la ruptura amb l'Estat. És per això que ressalten que s'ha de treballar dia a dia per la construcció d'un marc polític no sucursalista: "Des del moviment popular independentista i l'Assemblea Nacional Catalana s'ha d'actuar per preparar la ruptura amb l'Estat. Això exigeix avançar cap a un marc de sobirania en les relacions laborals". 

Sindicats i patronals d'obediència catalana

En aquest sentit recorden la tasca de l'entitat en aquesta direcció, com va ser la campanya Eines de País amb l'objectiu de tenir instruments d'incidència social i econòmica. Apunten com mitjançant aquesta campanya s'han impulsat sindicats i patronals d'obediència exclusivament catalana i que han de ser majoritaris perquè estiguin al servei del projecte nacional quan es trenqui amb l'Estat espanyol

La reforma laboral del govern espanyol no està guanyant gaires adeptes entre els socis de l'executiu com ERC o el PNB, i és en aquest context que des de Ciutadans s'obren a aprovar-la si no es fa canvi en la norma. Ahir mateix, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu Isabel Rodríguez va defensar l'actual reforma laboral perquè, a diferència de la del 2021 del PP, ha estat acordada amb els sindicats i la patronal. Es contra aquestes relacions que carrega l'ANC, que critica que el govern espanyol ho hagi pactat amb la CEOE, Comissions Obreres i UGT, "el règim del 78".