L’objectiu de La Moncloa és un: que el Congrés dels Diputats convalidi la reforma laboral “tal qual”. En aquests termes s’expressen fonts del govern espanyol en un context enverinat: mentre socis com ERC o el PNB mantenen les seves reticències, i volen tramitar-la com a projecte de llei perquè és insuficient, des de Ciutadans s’obren a aprovar-la ells mateixos, si justament no es toca res. Encara queda partit fins a principis de febrer, quan el reial decret arribi a les Corts espanyoles. Però, per ara, els plans de l’executiu de Pedro Sánchez, calculadora en mà, no s’alteren.

En una entrevista a Onda Cero, Oriol Junqueras ha avisat que si el govern espanyol no fa cap “canvi substancial” en la reforma laboral, no hi donaran suport. El líder d’ERC ha assenyalat alguns aspectes, com la lluita contra la parcialitat o el reforçament de les inspeccions de treball. En canvi, des de Ciutadans s’hi estan posant bé. Aquest mateix dimarts, el portaveu al Congrés, Edmundo Bal, s’ha pujat al carro de la CEOE i ha estès la mà per a donar-hi suport “si no es toca una sola coma”, la posició contraposada als socis de Sánchez. I també on es troba el govern espanyol en aquests moments, encara que sigui fent tontrollar la majoria de la investidura i la legislatura.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu Isabel Rodríguez ha defensat l’actual reforma laboral perquè, a diferència de la del 2012 del PP, ha estat acordada amb els sindicats i la patronal. Per això ga demanat novament el “suport majoritari”, especialment d’aquells amb qui tenen “més afinitat”, com podrien ser ERC o EH Bildu, però també del PP, del principal partit de l’oposició. En aquest sentit, la dirigent socialista ha advertit que seria “un error” oposar-s’hi.

Rodríguez ha fet els ulls grossos davant les peticions dels socis i també davant del full de ruta dels republicans per als pròxims anys, que continua passant per un referèndum d’independència. Una setmana més, la ministra portaveu s’ha limitat a subratllar la “importància d’haver recuperat el diàleg entre institucions i la normalitat de les relacions”, i a deixar clar que “no estan d’acord” en les demandes del president Pere Aragonès, verbalitzades la setmana passada a Madrid.

“Boicot” als fons europeus

Un altre front de conflicte són el repartiment dels fons europeus, després que Isabel Díaz Ayuso hagi iniciat una batalla als tribunals i s’hi hagi sumat el PP en bloc. Des de la sala de premsa de La Moncloa, Isabel Rodríguez ha assenyalat com només l’any passat van produir-se unes 200 reunions sectorials amb les comunitats i ha carregat contra els populars per intentar fer “travetes” i “boicotejar” l’arribada d’aquests diners des de Brussel·les però els ha avisat que no se’n sortiran. S’ha preguntat a què té por Pablo Casado: “Que si li va bé a Espanya li vagi malament a ell?”. I ha reblat: “Malgrat el seu boicot, es desplegaran. No només no té cap dubte la Comissió Europea, sinó que confia plenament en Espanya”.

Fonts del govern espanyol remarquen que han mantingut contacte amb la Comissió Europea per aquestes denúncies però que no estan preocupats. “Saben que no s’ha malversat, que es compleixen els objectius i que els diners estan ben utilitzats”, assenyalen aquestes fonts. També remarquen com el nivell de seguretat és tan alt que Brussel·les té accés al sistema informàtic de repartiment i gestió i pot consultar-ho tot.