La setmana vinent el judici al procés quedarà vist per a sentència. Tal com vam avançar a ElNacional.cat, les entitats i els partits independentistes convidaran la ciutadania a tornar a omplir els carrers amb concentracions de protesta per al dia que acabi, si res no canvia, el 12 de juny. 

La convocatòria serà a les 20 h, dimecres o dijous ―en funció de quan el Suprem abaixi el teló definitivament― i la mobilització tindrà un format descentralitzat. Hi haurà un acte principal a la plaça de Catalunya de Barcelona, però se'n faran també arreu del territori. Totes les concentracions tindran un mateix lema unitari, "Llibertat: l'autodeterminació és un dret", s'hi faran parlaments i es llegirà un comunicat. Tot plegat, serà el preludi de la gran mobilització massiva prevista per quan es conegui la sentència ferma, a partir de setembre. 

Un altre dels punts calents serà a l'Arc de Triomf, a Barcelona. Com ja va fer amb la seva primera intervenció al Suprem, Òmnium tornarà a instal·lar una pantalla gegant per seguir les declaracions finals que farà el seu president Jordi Cuixart així com la resta de presos, que tenen dret a un últim al·legat per cloure el judici. La projecció en directe es farà també a Tarragona, Lleida i Girona. Però encara n'hi ha més, les entitats preparen una marxa per al 2 de juliol a Estrasburg, davant del Parlament Europeu, el dia que hi prendran possessió els eurodiputats, per exigir que no es veti els presos i exiliats electes (Puigdemont, Junqueras i Comín). L'ANC ja està organitzant els autocars per al desplaçament. 

L'ANC i l'Òmnium ja van organitzar una onada de mobilitzacions quan va arrencar el judici, el 16 de febrer a Barcelona i el 16 de març a Madrid, totes dues sota el lema "L'autodeterminació no és delicte". Ara tornen a arremangar-se, impregnats cada vegada més pel pessimisme que la sentència no serà gens favorable, al contrari. 

Compassar la "resposta de país"

La gran pregunta de fons que es fa l'independentisme és, més enllà de manifestar-se, com caldrà reaccionar a la sentència en cas que, com tot indica, no sigui absolutòria. El president de la Generalitat ha iniciat un brainstorming amb partits i entitats per teixir una resposta consensuada o, si més no, el màxim de consensuada possible. L'ANC i Òmnium van inaugurar aquest dimarts la ronda de contactes per definir l'estratègia de cara als propers mesos. Torra s'hi va reunir per separat. La primera conclusió és que hi ha un denominador comú i que aquest és que cal recosir la unitat, anar a l'una, amb el mínim de fissures. La qüestió és com es passa de proclamar aquesta intenció a posar-la en pràctica. De moment, tots coincideixen en dues paraules: "unitat estratègica". 

Un cop es conegui la sentència, les entitats organitzaran una gran mobilització, però més enllà d'això, una de les opcions damunt de la taula és que el president convoqui eleccions. A l'ANC es debat internament la conveniència d'exigir aquest avançament electoral a Torra, però per ara la seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha afluixat el pressing. Des de l'organització s'opta de moment per donar marge al Govern per recuperar la unitat estratègica i eviten posar cotilles ni imposar terminis. Això sí, l'ANC ha traslladat al Govern la necessitat de persistir en la unilateralitat i no esperar de braços plegats que arribi un referèndum pactat que veuen inassolible. En el cas d'Òmnium, insisteixen que el més important serà que sigui quina sigui la resposta, aquesta sigui el més unitària possible.

En privat, des de les entitats confessen que tot i no ser excessivament optimistes, sí que confien que la contundència de la sentència acabarà d'empènyer a la unitat tots els actors polítics independentistes encara que sigui per la força.