Som a les portes de l'estiu i a l'horitzó es divisa una nova tardor calenta, ara sí, conseqüència directa de la sentència del Tribunal Suprem contra els líders independentistes. El veredicte s'espera per a finals de setembre principis d'octubre. I la pregunta que es fa l'independentisme és com hi haurà de reaccionar, més quan cada dia tenen més assumit que hi haurà condemna i que serà dura. El president de la Generalitat ha iniciat una ronda de contactes amb partits i entitats per teixir una resposta consensuada o, si més no, el màxim de consensuada possible. 

Per Palau han passat aquest dimarts la presidenta i els vicepresidents de l'ANC i Òmnium. Torra s'hi ha reunit per separat donant així el tret de sortida al brainstorming d'idees per definir l'estratègia de cara als propers mesos. El denominador comú dins l'independentisme és que cal recosir la unitat, anar a l'una, amb el mínim de fissures. La qüestió és com es passa de proclamar aquesta intenció a posar-la en pràctica. De moment, tots coincideixen en dues paraules: "unitat estratègica". 

L'ANC afluixa la pressió a Torra

Els primers de desfilar pel despatx de Torra han estat la presidenta i el vicepresident de l'ANC, Elisenda Paluzié i Pep Cruanyes. Ho han fet instants després que el president compartís amb la premsa el balanç del seu primer any de mandat. Una compareixença en la qual ha afirmat que no té la intenció de convocar eleccions, però que la sentència del judici al procés serà un punt d'inflexió, deixant per tant la porta oberta a dissoldre el Parlament si fos necessari. 

Un cop es conegui la sentència, les entitats organitzaran una gran mobilització, però més enllà d'això una de les opcions damunt de la taula és que el president convoqui eleccions. A l'ANC es debat internament la conveniència d'exigir aquest avançament electoral a Torra, però avui Paluzié no li ha plantejat en aquests termes d'ultimàtum. Al contrari. Des de l'organització s'opta de moment per donar marge al Govern per recuperar la unitat estratègica. Per ara, doncs, eviten posar cotilles ni imposar terminis ni fórmules concretes, a diferència del que havien estat fent fins ara. 

Això sí, des de l'entitat que fa uns anys era el buc insígnia de l'independentisme i que darrerament ha anat perdent pistonada, han traslladat al Govern la necessitat de persistir en la unilateralitat i no esperar de braços creuats a l'espera que arribi un referèndum pactat que veuen inassolible. L'ANC reconeix la complexitat aparellada a la via unilateral i per això recomanen llegir i interpretar bé tot allò que es va fer malament entre el 4 i el 27 d'octubre de 2017 i quins plans van fallar per no cometre els mateixos errors. Un dels punts clau passa per treballar-se més i millor la complicitat internacional. Paluzié ha posat com a exemple el triomf de l'independentisme a la Cambra de Comerç. 

Òmnium s'arremanga

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha compartit amb Torra la indignació de l'entitat amb el PSOE i més específicament amb Pedro Sánchez per no haver instat ni la fiscalia ni l'advocacia de l'Estat a rebaixar ni un sol pistó en la seva persecució contra els líders independentistes. 

elisenda paluzie   pep cruanyes   quim torra   acn

Davant d'aquesta situació, mateixa proclama: cal unitat. Sobre com s'hauria de concretar la resposta a la sentència, Mauri s'ha mostrat obert i no s'ha mullat per cap solució específica. Sí que ha volgut recordar que a Catalunya hi ha un consens ampli del 80% contra la repressió i en defensa del dret d'autodeterminació. 

El brainstorming tot just comença. Queden encara els partits polítics. En privat, des de les entitats confessen que tot i no ser excessivament optimistes sí que confien que la contundència de la sentència acabarà d'empènyer a la unitat encara que sigui per la força.