El mateix tipus de manifestació que està jutjant el Tribunal Suprem, i que té Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó des de fa un any i mig, és la que ha presenciat aquest dissabte la ciutat de Madrid. La capital espanyola ha estat testimoni, per la convocatòria de les entitats sobiranistes catalanes però també de desenes de madrilenyes, d’un clam multitudinari contra el “judici polític” al procés i per l’alliberament i absolució immediata dels presos polítics catalans. La capçalera, amb la societat civil a primera línia, ho ha deixat clar: "L'autodeterminació no és delicte. Democràcia és decidir".

La manifestació d’aquest dissabte a Madrid, com les manifestacions que s’estan utilitzant com a prova de càrrega al Suprem, ha estat massiva. Segons els organitzadors, han arribat fins als 120.000 manifestants. Fins a la capital espanyola han arribat més de 500 autocars i diversos trens d’AVE plens. Ha omplert el passeig del Prado, entre l’estació d’Atocha i la font de la Cibeles.

En canvi, la policia espanyola ha rebaixat i molt la xifra, fins als 18.000 assistents, malgrat que només en els 520 busos fletats ja hi anaven més persones que el recompte oficial.

manifestacio 16m madrid - EN

La manifestació d’aquest dissabte a Madrid, com les que s’estan utilitzant com a element incriminador al Suprem, ha estat cívica i pacífica. Ni durant les hores prèvies ni durant la pròpia protesta s’ha produït cap incident. Ni violència, ni intimidació, ni tumults sediciosos. Res de res.

I la manifestació ha estat plurinacional. Al passeig del Pardo s'hi han vist moltes més banderes que estelades, des de banderes basques i gallegues fins a canàries i andaluses.

Sense anar més lluny, l'acte ha arrencat amb les denúncies polítiques dels presos polítics durant les seves declaracions al Suprem. "Jo sóc un pres polític, i la meva prioritat no és sortir de la presó, sinó denunciar la situació", ha dit Jordi Cuixart pels altaveus de la font de Cibeles. També Josep Rull defensant el dret a la manifestació davant del relat criminalitzador de les acusacions. Hi ha hagut aplaudiments als acusats i escridassades a la fiscalia, l'advocacia de l'Estat i l'acusació popular de Vox.

Govern manifestacio 16m madrid - EN

La majoria de càntics han anat contra el judici que s’està duent a terme a la sala presidida per Manuel Marchena, que han considerat “una farsa”. Però també s’ha pogut escoltar crits reclamant “unitat” als dirigents independentistes que hi han assistit, una delegació encapçalada pels presidents Quim Torra i Roger Torrent, a més de l'expresident Artur Mas. Hi ha assistit gairebé tot el Govern i dirigents d’altres formacions, com el tinent d’alcalde de Barcelona Gerardo Pisarello, dels comuns.

L’hora oficial de la convocatòria era les sis de la tarda, però més d’una hora abans ja han començar a concentrar-se al punt de trobada, entre l’estació d’Atocha i la plaça de Cibeles. Han estat convocades per l’ANC i Òmnium Cultural, però també per desenes d’entitats madrilenyes que s’hi han involucrat des del primer dia, com Madrileños por el Derecho a Decidir, Movimiento Antirrepressivo de Madrid, Coordinadora 25S o Izquierda Castellana. En total, més d’una cinquantena.

Les hores prèvies, marcades per l’arribada de més de 500 autobusos des de Catalunya i tot l’Estat espanyol, han transcorregut sense incidents. Amb el pas de les hores el centre de la capital espanyola s’ha anat tenyint de groc. L’única contramanifestació ha estat formada per una quinzena de falangistes, que ha estat rebuda amb indiferència dels vianants.

En definitiva, la ciutat de Madrid ha presenciat avui un acte de protesta massiu, pacífic i no-violent. Com la manifestació del 20-S davant el Departament d'Economia o el mateix referèndum de l'1-O.