La campanya ‘Nosaltres acusem’ de l’Assemblea Nacional Catalana vol tornar a agafar força. L’entitat va engegar aquesta iniciativa el passat octubre, amb la intenció de donar visibilitat a la massa de represaliats independentistes i assenyalar als còmplices de la seva persecució, com ara el Tribunal Constitucional, el president del Consell General del Poder Judicial, el rei Felip VI, l'Audiència Nacional, i el Tribunal Suprem, però també la Generalitat. L’objectiu és recollir el suport de la ciutadania perquè el Parlament de Catalunya creï una comissió d'investigació sobre l'amplitud i l'abast de la causa general contra el moviment independentista, i finalment fer arribar l'informe al Consell d'Europa.

Ara bé, la campanya no ha estat tan fluida com hauria volgut l’ANC. Inicialment es pretenia organitzar aquesta recollida de signatures durant els últims mesos del 2022 per culminar-ho tot plegat al gener amb una concentració davant el Parlament en què es lliuressin els suports. Però el gener va arribar i passar, i aquest pas no va fer-se efectiu. La realitat és que el trencament que va escenificar-se ara fa unes setmanes a la cúpula de l’entitat, amb la dimissió d’una quinzena de dirigents i del vicepresident Jordi Pesarrodona, té en la iniciativa ‘Nosaltres acusem’ una de les seves guspires més explosives. La polèmica va originar-se arran de l'activitat del grup de treball encarregat de la campanya, i format majoritàriament per membres que posteriorment es van articular al voltant del corrent crític.

Des del sector oficialista, s'assenyala que el grup de treball va donar poca importància a la recollida de firmes des del primer moment. Quan es va fer una anàlisi de com havia anat la campanya al desembre, i a poques setmanes de la concentració davant la cambra, es va constatar que en aquell moment només hi havia 1.960 signatures de tot el territori a favor de la comissió d'investigació, segons ha pogut saber ElNacional.cat. "Un nombre ridícul, no pots anar al Parlament amb aquestes xifres", lamenta un secretari nacional. En canvi, els crítics asseguren que els pèssims resultats no van ser culpa de l'equip de treball, sinó de la manca de temps i la poca col·laboració de la directiva. Al·leguen que la campanya no es va començar a treballar fins després del cinquè aniversari de l'1-O, quan quedaven només 12 dies per l'acampada de plaça Catalunya que havia de donar el tret de sortida a 'Nosaltres acusem'. I critiquen també que no se li donés repercussió mediàtica a les accions de l'entitat. "La gent de comunicació de l'ANC va decidir invisibilitzar la iniciativa", assenyala un exdirigent. Sigui com sigui, el resultat va ser deposar l'equip de treball i posar la campanya al congelador.

Dos caps de setmana de signatures

I ara, amb uns mesos de retard i després de la sortida dels dissidents, s'ha decidit recuperar-la. L'entitat independentista ha anunciat que 'Nosaltres acusem' "torna als carrers amb un nou impuls i dues maratons de recollides de signatures físiques". La mobilització tan desitjada pels crítics arribarà aquest cap de setmana del 25 i 26 de març, i tornarà a impulsar-se el 6 i 7 de maig, amb la participació de més d'un centenar d'assemblees territorials per tot el país, i també es pot fer a través de la pàgina web. La intenció és "esperonar la campanya i aconseguir encara més signatures" abans de portar-les al Parlament. L'ANC no ha volgut aclarir quina és la xifra actual de firmes, però remarca que "en calen moltes més". "Per això estem fent aquest esforç", expliquen fonts de l'entitat a aquest diari.