L'ANC ha lamentat que no es jutgin tots els comandaments de la policia espanyola per l'1-O, després que l'Audiència de Barcelona hagi confirmat que 46 policies espanyols aniran a judici per les càrregues. Concretament, l'Assemblea ha criticat que l'Audiència de Barcelona hagi deixat fora del judici cinc comandaments: "El tribunal ha desestimat asseure'ls al banc dels acusats tot i haver demanat fonamentadament que anessin a judici i que la sala hagi valorat la temeritat i la passivitat culpable dels comandaments". Cal recordar que l'entitat exerceix d'acusació popular.

Malgrat tot, l'ANC ha celebrat que "46 policies espanyols s'hauran d'asseure al banc dels acusats per les seves actuacions a l'1-O imputant-los delictes de lesions i contra la integritat moral, després que el jutge hagi vist moltes evidències que indiquen que es podrien haver comès abusos policials". L'entitat ha destacat que el tribunal estableix que "els fets descrits van més enllà de simples delictes de lesions i apunta clarament algunes conductes que podrien ser incardinades en el delicte contra la integritat moral comès per funcionaris públics". "De fet, l'Audiència de Barcelona retreu que alguns agents mentissin dient que no eren al lloc dels fets, tot i que el material audiovisual aportat ho desmenteixi taxativament", ha afegit.

La reacció d'Òmnium i Irídia

La presidenta de l'Assemblea, Dolors Feliu, ha demanat "seguir ferms contra les vulneracions de drets humans que ha comès la policia espanyola". "Des de l'Assemblea fa molt de temps que destinem temps, recursos i esforços per combatre la maquinària de repressió espanyola", ha subratllat. D'altra banda, Feliu ha lamentat que "alguns comandaments hagin quedat impunes tot i que hagi quedat sobradament provat que van ser el braç armat de l'A por ellos". Finalment, l'entitat ha recordat que ja treballa amb Òmnium Cultural i Irídia en el següent pas que serà formular les acusacions concretes per cadascun dels 46 policies així com preparar les proves per un judici que "serà llarg i complicat atès el número de persones que seuran al banc dels acusats".

Per la seva banda, Òmnium ha assegurat en una piulada que "continuem fent passes per combatre i acabar amb la impunitat policial". Irídia hi ha afegit que es tracta d'una "resolució molt important" que "suposa un gran pas endavant per a la lluita contra la impunitat d'una actuació policial no només desproporcionada sinó delictiva, que va provocar la condemna dels principals organismes internacionals dels drets humans". "Després de molts anys de treball, 46 agents de la Policia Nacional són enviats a judici, gràcies principalment al rol de la societat civil com a eina de protecció de drets humans, especialment tenint en compte el rol del Ministeri Fiscal en aquest procediment, que ha estat majoritàriament defensiu de l'actuació policial", ha indicat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!