La visita del rei Felip VI a Catalunya sempre és notícia i sempre causa malestar i tensió dins de l'independentisme. Després que ahir tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el vicepresident, Jordi Puigneró, declinessin coincidir amb el monarca al sopar inaugural del Cercle d'Economia, finalment va ser la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, qui va confirmar que representaria el Govern a l'acte

Qui no ha tingut cap dubte en rebre el Rei ha estat l'Assemblea, però no per simpatia o per sentiment promonàrquic, sinó per expressar el rebuig a la seva presència al país i per reivindicar el republicanisme del moviment independentista. I és que l'organització considera que aquesta visita és “una nova provocació” de l’Estat espanyol. Per aquest motiu, l’entitat expressa “el seu rebuig més enèrgic” a la monarquia espanyola i deixa clar que “amb aquestes mobilitzacions els fem saber que no els volem aquí”. 

Així doncs, l'entitat independentista ha convocat una manifestació la tarda d'aquest dimecres a les 19h a la plaça del Mar de Barcelona. Segons ha avançat l'organització, el vicepresident, David Fernàndez, farà unes declaracions i, posteriorment, es durà a terme una acció sorpresa.

cartell anc

Cartell de la manifestació de l'ANC d'aquest dimecres

Crema de fotos en la vigília

L'ANC ja va escalfar motors ahir amb una crema de fotos del monarca arreu de Catalunya. A Barcelona, un centenar de persones es van reunir a la plaça Sant Jaume per cremar imatges i clamar lemes i càntics antimonàrquics. Entre els activistes que hi havia a la plaça Sant Jaume hi havia l'exregidor d'ERC Jordi Pesarrodona o l'històric militant de Terra Lliure Fredi Bentanachs. També va participar en la crema la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.

 

A les fotografies que es van cremar s'hi podia veure una imatge de Felip VI cap per avall i lemes com 'Catalunya no té Rei' o 'Si el Rei vol corona...'. Després de la crema de fotos, els assistents van cridar consignes com: 'Catalunya no té Rei'. També van cantar cançons antimonàrquiques com "Si el Rei vol corona, corona li darem. Que vingui a Barcelona i el coll li tallarem".

L'acció de cremar fotografies de Felip VI es va estendre a municipis com Valls (Alt Camp), Igualada (Anoia), Reus (Baix Camp), Premià de Mar (Maresme), Sant Celoni (Vallès Oriental), Vilassar de Mar (Maresme) o Terrassa (Vallès Occidental) entre molts d'altres.

 

Imatge principal: manifestació de l'ANC en la visita del Rei a Barcelona el mes d'octubre del 2020 / Foto: Maria Contreras Coll