Avui s'ha trencat el silenci dels cupaires. Després que dijous al vespre la secretària general del Parlament anunciés l'ordre de retirada de l'escó de Pau Juvillà, ERC i Junts s'han anat tirant els plats pel cap, mentre que la CUP va assegurar que no entraria en aquest joc i s'ha mantingut en silenci prometent que farien declaracions quan ho consideressin oportú. Passat el cap de setmana, avui a primera hora ho ha fet el mateix Juvillà en una entrevista a Catalunya Ràdio i després l'ara exdiputat ha anat al Parlament, des d'on ha comparegut en una roda de premsa conjunta de tots els diputats anticapitalistes en què ha pres la paraula Eulàlia Reguant. No ha entrat gaire en el detall de la cronologia dels fets i és que la CUP encara no té clar quan va ser donat de baixa Juvillà, ja que malgrat la secretària general del Parlament digui que va ser dia 4, els anticapitalistes insisteixen que el dia 3 no va ser convocat al ple. Sigui com sigui, han demanat a ERC i Junts que es deixin estar de "taules de monòleg i vies màgiques", en referència a la taula de diàleg que apuntala ERC o de propostes aparentment sense detalls com la que va fer ahir la presidenta del Parlament, Laura Borràs.

"La taula no ha servit per resoldre la resolució del conflicte. La via del diàleg és intransitable perquè l'Estat no té cap voluntat. La proposta d'aixecar la DUI des de la retòrica no porta enlloc, sinó que ens condueix a la frustració i a donar cops contra la paret", ha declarat Reguant, que ha reivindicat la proposta dels cupaires per solucionar el conflicte, una proposta que assegura que passa perquè l'independentisme prengui la iniciativa assumint que la resolució del conflicte no es donarà dins del marc de l'Estat espanyol i que cal orientar-lo a nivell internacional, deixant de banda la taula de diàleg i apostant per un boicot a l'Estat i caminar per fer possible el referèndum d'autodeterminació dins d'aquesta legislatura.

 

Més enllà de la proposta, la diputada anticapitalista ha negat conèixer la proposta concreta a la qual Borràs va fer menció ahir de "desobediència col·lectiva", una proposta que la presidenta de la Cambra assegura que va ser rebutjada per ERC i CUP. Segons els anticapitalistes, durant aquestes darreres setmanes han posat diverses propostes sobre la taula i van dir que sí a totes les que anaven en la línia de defensar els drets de diputats i la sobirania del Parlament.

A banda, després que aquest matí diversos grups hagin demanat la dimissió de Borràs, els cupaires han dit que calen més explicacions però que no entraran en el debat sobre si ha de dimitir o no. A més, preguntada sobre les acusacions de Junts dient que la CUP tenia la intenció de sacrificar Borràs quan van demanar la delegació de vot a Juvillà, Reguant ha assegurat que no volen "posat ningú a la picota", i que el seu objectiu no és, en cap cas, generar més repressió.

Un escó que queda buit

Reguant també ha explicat, igual com ha fet Juvillà al matí, que fins que el Tribunal Suprem no resolgui les mesures cautelars que van presentar tant el Parlament com Juvillà, no substituiran el seu escó per la següent a la llista: "En mesura que rebem la comunicació del Suprem, la valorarem i mirarem el següent pas", ha explicat Reguant.

Més enllà de tot plegat, la formació anticapitalista ha volgut fer un crit d'alerta ara que la Junta Electoral Central ha guanyat la partida: "La repressió es va normalitzant. El que més ens preocupa és veure com s'està normalitzant la repressió de l'Estat. Cal revertir la situació, cal posar pressió a l'Estat i no posar-nos-la a nosaltres mateixos", ha reivindicat Reguant, que ha demanat abordar la repressió des de tot allò col·lectiu, no només des de les forces independentistes i les entitats sobiranistes, sinó també anant més enllà i posant al centre les 4.000 persones repressaliades.