Aquest migdia s'ha donat per finalitzat el període de votacions per escollir el nou secretariat de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) per als propers dos anys. Fins a 7.247 associats, dels 33.817 que té l'ANC, han exercit el seu dret a vot per configurar una llista de 77 membres (52 de designació territorial i 25 de designació nacional). Seran els noms sortints avui, en els resultats que es faran públics aquesta nit, els qui el proper dissabte decidiran el proper president, ara en mans de Jordi Sànchez

Tensió interna

Aquestes eleccions internes, però, s'han vist afectades per un clima de forta tensió. De fet, la guerra subterrània que s'està lliurant entre les diverses famílies, sensibilitats i personalitats s'ha prolongat gairebé fins a l'inici de les votacions en el superdissabte de l'entitat que va impulsar les històriques mobilitzacions per la independència entre el 2012 i el 2015. Com avançava aquest divendres El Nacional 8 membres del secretariat sortint s'han revoltat en l'últim minut per denunciar el que consideren "manca de transparència" en el procés electoral intern. 

La mala maror interna es va desfermar arran de l'activitat d'un grup auspiciat per l'exdiputat de la CUP Antonio Baños i l'expresident d'Òmnium Quim Torra, firmants d'un article junt amb 21 persones més, entre les quals la candidata més votada el 2015 per al secretariat, Liz Castro, i l'historiador Agustí Alcoberro. Posteriorment, la junta electoral va impugnar les candidatures de Quim Torra i el cupaire Jordi Calvís per incompatibilitats; l'endemà els va readmetre, la qual cosa ha contribuït a la confusió. 

Coneixedors del funcionament intern de l'ANC han atribuït la guerra subterrània a ingerències a la vida interna de l'entitat de CDC, ERC i la CUP i en un moment crucial per al moviment sobiranista. Així, s'ubica en l'entorn de CDC l'actual president, Jordi Sànchez, històric militant de la Crida proper a ICV, mentre que la "llista" Baños-Torras es vincula amb moviments d'ERC i la CUP per assumir el control de l'entitat sobiranista.

Eleccions a doble volta

Un total de 139 socis de l'ANC opten a cobrir els 77 llocs del nou secretariat, 25 dels quals es trien a nivell nacional i 52 per part de les territorials, incloses les de l'exterior. A partir d'aquí, la batalla interna entrarà en una segona fase que desembocarà d'ara en vuit dies en l'elecció del nou president o presidenta i de la resta de càrrecs de l'òrgan de govern.

El nou secretariat s'encarregarà de desplegar el full de ruta de l’entitat aprovat a l’assemblea general ordinària (AGO) del passat 17 d’abril, afrontar el repte de construir la República Catalana i engegar el procés constituent.