Vuit membres del secretariat de l’Assemblea Nacional de Catalunya, M. Dolors Calveras, Joan Contijoch, Víctor Cucurull, Joan Guarch, Ignasi Faura, Antoni Llimona, Carles Segura i Bernat Vidal, han fet pública una carta en què denuncien “el desconcert i el malestar” que senten “per la confusió, els incompliments, l’obscurantisme i manca de transparència que s'està produint en el procés electoral per escollir el nou Secretariat Nacional”. Es tracta dels membres sortints que no es presenten a la reelecció en les eleccions de dissabte.

En aquest text, al qual ha tingut accés El Nacional, els signants critiquen durament els darrers moviments d’un grup de membres de l’ANC per defensar una llista conjunta al secretariat, extrem no previst als estatuts, i qüestiona els “jocs de mans estranys que la Junta Electoral ha fet a l'hora d'impugnar dues candidatures i just l'endemà autoritzar-les, fent-ho públic i sense argumentar prou bé perquè es decidia una cosa i després la contrària”.

La carta, que porta per títol "No abaratim el somni, ANC", conclou assegurant que aquesta organització “és la seva gent, és dels socis, de tots”, especialment dels que “votarem aquest dissabte i ho farem a persones que estiguin disposades a treballar de valent i a impedir que cap grup organitzat, des de dins o des de fora, pugui abaratir el somni!”.

Mala maror a l’ANC

La missiva dels vuit membres sortints se suma a la mala maror que aquests dies hi ha entre part dels afiliats a l’ANC pel procés que ha de dur a la votació aquest dissabte dels 77 membres del secretariat nacional, que la setmana vinent hauran de triar la presidència.

L’arrel del problema es troba que l’ANC no celebra formalment campanyes electorals internes, perquè així ho deixen clar els seus estatuts. Malgrat això, en les darreres setmanes s’ha desfermat una autèntica guerra subterrània pel control de la direcció, especialment a partir de l’aparició d’una “llista” de 23 personalitats que es presenten com a alternativa a l’actual direcció, encapçalada des del 2015 per Jordi Sànchez.

Enmig, un ball de candidatures a títol personal, com les de Quim Torra i Jordi Calvís, que van ser apartats de la cursa per la Junta Electoral de l’ANC per "incompatibilitats polítiques" i que poc després van ser readmesos.

Votació dissabte

La votació al secretariat va començar a principis de setmana en forma telemàtica tant per als membres de les assemblees exteriors com per als socis residents a Catalunya, mentre que les votacions presencials seran dissabte, quan els més de 34.600 membres podran triar el nou secretariat nacional. Es preveu que al vespre es puguin conèixer els resultats.

Carta "No abaratim el somni, ANC"