L'ANC ha denunciat, un cop més, davant les Nacions Unides les violacions dels drets humans comeses per l'Estat espanyol contra Catalunya així com la creixent persecució de la cultura i la llengua catalanes. L'Assemblea ha participat en la catorzena sessió del Fòrum de les Nacions Unides per a les Minories, la reunió anual més important de l’ONU sobre aquesta que ha reunit centenars de representants d'estats i òrgans regionals, així com de la societat civil i grups minoritaris.

La secretària nacional de l'Assemblea, Eva Pruneda Ruiz, va denunciar durant la seva intervenció que des del 2017 “les autoritats espanyoles han llançat una onada de persecució política contra activistes de la societat civil i representants catalans escollits democràticament”. També va explicar com “els tribunals espanyols han intervingut activament en la vida parlamentària catalana, afectant el dret de representació política de la minoria nacional catalana”, una situació  “denunciada pel Grup de Treball de l'ONU sobre la Detenció Arbitrària i ONG internacionals com Amnistia Internacional”, va afegir.

Repressió

La representant de l'ANC també va recordar l'informe de març del 2020 del relator especial de l'ONU per a les minories, Fernand De Varennes, que ja va alertar d'un augment dels “discurs d'odi contra membres de la minoria catalana”, així com que les denúncies per aquests fets “no estan sent investigades, augmentant així la intolerància del nacionalisme espanyol”. En la mateixa línia, Pruneda va destacar que el juny de 2021 l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa va aprovar una resolució que comparava els casos de Turquia i Espanya pels seus abusos contra representants polítics dels pobles kurds i catalans respectivament, destacant que “l'exercici de drets fonamentals, com la convocatòria de manifestacions pacífiques, sobretot quan són exercides per tanta gent, mai poden ser considerats un delicte”.


La secretària nacional de l'Assemblea va aprofitar la seva intervenció per demanar a les autoritats de l'ONU que "prenguin mesures per assegurar que les autoritats espanyoles posen fi a la seva persecució política contra els representants i activistes polítics catalans, i respectin els drets fonamentals del poble català, inclòs el seu legítim dret a l'autodeterminació".

No és la primera vegada que l'ANC participa en reunions de l'ONU i denuncia la persecució de l'independentisme i la violació dels drets humans a Catalunya. L'Assemblea ha participat en l'Examen Periòdic Universal de les Nacions Unides a Espanya (2020), i els seus representants també han fet diverses declaracions orals i escrites, per denunciar les vulneracions de drets de les institucions espanyoles contra el poble de Catalunya en almenys tres ocasions.

 

Imatge principal, el ple de les Nacions Unides / UN