L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha denunciat davant el Fòrum Regional Europeu de les Nacions Unides "les violacions dels drets humans que les autoritats espanyoles cometen contra el poble de Catalunya". Ha estat durant dues jornades celebrades el dimarts i el dimecres en format telemàtic, i on s'han reunit uns 150 representats d'estats, de l'ONU, d'organitzacions regionals, d'agrupacions de la societat civil i de minories nacionals.

Segons exposa en un comunicat l'ANC, la secretària nacional de l'Assemblea Bàrbara Roviró va participar ahir a la primera sessió en la què va denunciar que les autoritats espanyoles estan abusant dels drets dels catalans: "Més de 3.300 activistes i representants pacífics catalans han estat perseguits políticament per les autoritats espanyoles, creant un efecte dissuassori en l'exercici de la llibertat d'expressió, reunió, i el dret a la participació política", va exposar. 

A la segona sessió, també dimarts, hi va participar el secretari nacional Carles Fité, i va criticar la intervenció i persecució de la justícia espanyola contra l'activitat parlamentària catalana. En aquest sentit va relatar com els tribunals espanyols han intervingut "abolint lleis i anul·lant resolucions sobre els drets socials, econòmics, civils i polítics aprovades per la cambra catalana basant-se en una interpretació extremadament restrictiva de la Constitució espanyola, anul·lant així la representació política de les minories nacionals". 

En la tercera sessió, que s'ha produït aquest matí, Roviró ha tornat a intervenir per alertar del risc que comporta ignorar les vulneracions de drets perpetrades per un estat membre a la Unió Europea: "El 2019, el govern de Turquia va justificar la destitució i la persecució judicial de representants electes kurds amb les mesures repressives de l’Estat espanyol contra els representants democràtics bascos i catalans, tot reconeixent que en tots aquests casos no s’havia fet ús de la violència.”

Finalment la última sessió ha comptat amb la participació de la secretària nacional Eva Pruneda, que ha estat l'encarregada de denunciar el cas de l'expresidenta de l'Assemblea i del Parlament, Carme Forcadell, condemnada a presó per haver permès un debat sobre la independència. 

En aquest fòrum, segons recull l'ANC, el relator especial de les Nacions Unides sobre minories, Fernand de Varennes, ha posat en relleu "la manca de reconeixement per part del govern espanyol de les minories nacionals existents a l'Estat". Ara, els debats resultats d'aquestes sessions de treball serviran per redactar els informes i les recomanacions de la 14a sessió del Fòrum mundial de les Nacions Unides sobre les minories, que tindrà lloc a Ginebra el desembre de 2022. 

A la imatge destacada, la seu de l’Organització de les Nacions Unides (ONU) a Ginebra / ANC