El relator de l’ONU per a les Minories Nacionals, Fernand de Varennes, ha fet públic un demolidor informe arran de la seva visita a l’Estat espanyol entre els dies 14 i 25 de gener passat per recollir informació de primera mà sobre la situació de les minories nacionals, ètniques, religioses o lingüístiques, amb un ull posat en la situació a Catalunya arran de la repressió de l’independentisme.

En aquest sentit, l’informe reconeix que els catalans conformen una “minoria nacional” i que l’Estat espanyol té l’obligació de protegir els drets humans i detecta "llacunes" en els drets de les minories a Espanya, especialment en l'àmbit de la llengua i l'ensenyament.

 

Així mateix, en l’informe Varennes manifesta la seva “seriosa preocupació” pel processament i condemnes dels líders independentistes, a qui considera com a “figures polítiques i manifestants pertanyents a la minoria catalana”, i s’afegeix així a altres crítiques que consideren que els presos polítics han estat jutjats per actes polítics “no violents”, en línia amb l’informe del Grup de Treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU.

Val a dir que l’ONU considera minoria nacional qualsevol grup “ètnic, religiós o lingüístic que constitueixi menys de la meitat de la població en tot el territori de l’Estat”, i que cal assegurar que tots els seus drets són respectats.

Espanya i els drets humans

El relator de l’ONU és especialment contundent a l’hora de recordar a l’Estat espanyol que té l’obligació de sotmetre’s als tractats internacionals en matèria de drets humans dels quals és signant i commina el govern espanyol a fer “més esforços” per complir-los.

Respecte als drets lingüístics, per exemple, l’informe apunta que hi ha una “desconnexió” entre l’estat de llengües com el català, oficial en diversos territoris de l’Estat espanyol, i una legislació que en garanteixi l’ús, amb exemples com les creixents dificultats a utilitzar el català en serveis públics, en especial pel que fa a la situació en el món de la justícia.

Espanya ho rebutja

El govern espanyol ja ha respost a aquest informe, rebutjant la consideració dels catalans com a “minoria nacional”, raó per la qual ha volgut desqualificar tot el dossier Varennes, tot assegurant que la definició de minoria nacional “pot posar en risc les llibertats individuals”.