L'Assemblea i Òmnium Cultural han convocat protestes per respondre a la inhabilitació al president Quim Torra. Després d'haver consultat les seves bases, ja han anunciat mobilitzacions per aquesta mateixa tarda a partir de les set davant dels ajuntaments de Catalunya.

El lema escollit per aquesta tarda és 'Defensem el President, lluitem la independència'. Més enllà de denunciar el que consideren que ha estat un judici i una sentència injusta, les entitats es mobilitzaran per exigir "una resposta política contundent per part de les institucions".

D'aquesta manera, els socis i sòcies volen mostrar amb aquests actes "un total desacord amb acatar la inhabilitació per part del Govern". Per això, l'ANC demana una "resposta política contundent per part de les institucions".

Òmnium hi veu venjança

Per la seva banda, Òmnium considera que aquesta sentència és "un greu atemptat a l'autogovern de Catalunya" i ho defineixen com "l'enèsima venjança dels poders de l'Estat en la seva guerra bruta contra l'independentisme". 

El president de l'entitat, Jordi Cuixart, també demana unitat de l'independentisme català: "Estat d'excepcionalitat permanent al qual només podrem fer front units en la diversitat. Inhabilitar el president per una pancarta és l'excusa per manipular de nou la voluntat democràtica del poble de Catalunya". A través de twitter, Cuixart envia tot el seu escalf a Torra: "Abraçada fraternal, President".

Tres preguntes

Des de l'ANC, aquestes mobilitzacions es van aprovar aquest cap de setmana a través d'un sistema de votacions obert per "decidir i orientar les possibles accions de mobilització". La decisió s'emmarca en la línia que la seva presidenta Elisenda Paluzie va expressar en l'acte de la Diada demanant "unitat".

Els resultats de la votació prèvia que s'han traduït amb aquesta acció s'han basat en tres preguntes específiques. La primera: "Estàs d’acord amb què les institucions autonòmiques acatin la inhabilitació del MHP Quim Torra?". En aquest cas la resposta majoritària ha estat un sí amb el 94%. 

La segona pregunta, el lloc de les mobilitzacions, és la que ha obert més respostes diferenciades: "Tenint en compte l’acatament de la inhabilitació per part de les institucions catalanes, en quin tipus de mobilitzacions us implicaríeu?".

La resposta majoritària, amb un 40%, és convocar concentracions a les places dels ajuntaments com ja s'ha dit tot i que també inclou davant "d'altres institucions de l'Estat". En segon lloc, la més votada han estat marxes lentes de vehicles a les fronteres amb l'Estat espanyol amb un 26,84%. I seguit, frec a frec amb un 26%, al Parlament. Tan sols un 6% dels socis consideren que no hi ha d'haver mobilitzacions.

L'ANC també ha demanat sobre el sentit de la manifestació: "Quin contingut polític i quin destinatari creieu que han de tenir les mobilitzacions?". Es podien votar les tres opcions però la majoritària ha estat l'exigència d'una resposta política contundent per part de les institucions, amb un 75%. Les altres dues opcions eren la defensa de la institució el President i la tercera, a "l'estat ocupant agressor".