La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha fet una crida a sortir als balcons per la Diada coincidint amb les 17.14 hores. Ho ha confirmat en una entrevista a Aquí, amb Josep Cuní, de la Ser Catalunya, i també confia a poder celebrar concentracions "de 200 a 300 persones en diversos pobles". Malgrat que el format majoritari estarà condicionat a la situació actual i l'increment de positius per coronavirus, Paluzie insisteix: "A la immensa majoria de la gent la convocarem als balcons".

Inscripció prèvia

Pel que fa a les manifestacions als espais públics, la novetat és que es faran per inscripció prèvia i limitant molt la gent als carrers: "No estem cridant als milions de persones, serà una part molt petita". Algunes d'aquestes concentracions considerades com a "no multitudinàries" ha avançat que seran les següents: 200 a Salt, 225 a Figueres, 200 a la Plaça Letamendi de Barcelona i una desena més a la capital catalana. Aquesta part es farà a través de l'habilitació d'una pàgina web per fer les inscripcions i els voluntaris dibuixaran els punts al terra d'on han de col·locar-se les persones. Una altra opció serà asseguts en cadires. L'ANC també assegura que tot s'està coordinant amb Protecció Civil i confia en "la responsabilitat de la gent". L'objectiu és garantir la salut pública però també "el dret a la manifestació", segons Paluzie.

Els esdeveniments han canviat en qüestió de poques setmanes. El mateix president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha demanat directament a Paluzie que "per salut pública s'ha de replantejar absolutament tot, també les concentracions i les aglomeracions". I ha afegit: "No ho diria amb aquesta contundència, però el que es podia plantejar fa un mes ara s'ha de revisar tot des de la perspectiva mèdica".

L'ANC assegura que adaptarà el format de l'11 de setembre a allò que marqui el Govern català. Precisament, en una entrevista paral·lela a TV3, el president Quim Torra assegurava que confia en el criteri de l'Assemblea i que la situació "canviant i variable" que marquen els rebrots de la Covid-19 "condicionen qualsevol manifestació".