La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha amenaçat aquest dijous ERC i JxCat de deixar de "acompanyar-los" en qualsevol taula per definir l'estratègia independentista, si no són capaços de posar-se d'acord i acaben arrossegant Catalunya a una repetició electoral al juliol. En declaracions a La 2 i Ràdio 4, Paluzie s'ha mostrat indignada amb el bloqueig de les negociacions per formar Govern i ha instat ERC i JxCat a evitar l'"abisme d'unes eleccions" que posarien "molt en risc" la majoria de més del 50% dels vots a candidatures independentistes en els comicis del 14-F.

"Si anem a eleccions i no hi ha un acord independentista, nosaltres ja no participarem en cap taula amb ells", ha advertit Paluzie, que ha denunciat el "sectarisme" que es desprèn dels atacs entre les seves respectives militàncies.

"Responsabilitat i generositat"

Per a l'ANC, els quatre punts d'acord que van signar ERC, JxCat i la CUP ahir dimecres en la seva reunió al Parlament és un pacte "molt de mínims" que Paluzie no sap com interpretar i que no buida la incògnita de si seran capaces d'entendre's per evitar unes noves eleccions.

La presidenta ha exigit "responsabilitat i generositat" a ERC i JxCat, als quals veu "obligats a cedir" per facilitar un acord i evitar "malbaratar els 74 diputats independentistes" al Parlament.

L'ANC creu que si no són capaços d'aconseguir-ho i acaba havent-hi repetició electoral, molts independentistes "ja no voldran saber res" del procés, perquè "comença a haver-hi un descoratjament i un cabreig" amb els principals partits que han de liderar-lo: "No tindria perdó", ha dit per acabar.

La manifestació de diumenge

Feia anys que l'Assemblea Nacional Catalana s'havia fixat el repte de superar el 50% dels vots independentistes en unes eleccions. Per fi, el 14 de febrer van assolir aquell anhelat objectiu. D'aquí la seva indignació davant la possibilitat que Esquerra Republicana i Junts per Catalunya dilapidin aquesta "victòria" per la seva incapacitat de tancar un acord abans que expiri el termini de noves eleccions. Per intensificar la pressió, l'entitat ha convocat les bases del moviment a una concentració aquest diumenge a dos quarts de dotze a Plaça Sant Jaume.

Imatge principal: Elisenda Paluzie / Pau de la Calle