Feia anys que l'Assemblea Nacional Catalana s'havia fixat el repte de superar el 50% dels vots independentistes en unes eleccions. Per fi, el 14 de febrer van assolir aquell anhelat objectiu. D'aquí la seva indignació davant la possibilitat que Esquerra Republicana i Junts per Catalunya dilapidin aquesta "victòria" per la seva incapacitat de tancar un acord abans que expiri el termini de noves eleccions. Per intensificar la pressió, l'entitat ha convocat les bases del moviment a una concentració aquest diumenge a dos quarts de dotze a Plaça Sant Jaume.

El lema, Així no! Volem governLa presidenta de l'ANC ha fet l'anunci des de la porta del Parlament de Catalunya on, a la mateixa hora, arrencava una reunió clau per intentar salvar, in extremis, la investidura de Pere Aragonès, entre els tres partits independentistes. 

Paluzie ANC Parlament concentración Govern M.F.
Elisenda Paluzie a les portes del Parlament. / ANC

"Decebuts, perplexos i emprenyats"

"La nit electoral estàvem satisfets i il·lusionats", ha ressaltat Elisenda Paluzie, que ha acabat amb un avís contundent a la plana política, que és que "la base independentista està perplexa, decebuda i emprenyada", que "el poble no ha fallat" i que ara toca als polítics "actuar en correspondència". 

L'organització ha participat al llarg de les darreres setmanes en diverses reunions discretes amb els principals actors independentistes per mirar de solucionar el gran obstacle que allunya el pacte entre ERC i Junts, que són les diferències a nivell estratègic sobre com s'hauria de seguir transitant cap a la República i qui ha de dur la veu cantant del procés. En aquest sentit, la presidenta de l'ACN ha denunciat que hi va haver un moment que semblava que s'avançava, i va arribar un punt on "tot es va trencar". "No ho entenem", ha reconegut, i ha explicat que es van assebentar de la ruptura a través dels mitjans. 

L'Assemblea exigeix que es formi un govern "nítidament independentista" que compti amb els suport dels 74 escons d'ERC, Junts i la CUP. Ara bé, l'entitat evita entrar al detall de si hauria de ser amb un govern en solitari dels republicans o repetint la coalició amb l'espai de Puigdemont. "No volem que es malbarati el 52%" és el missatge. I els emplacen a "negociar fins al final" per traçar, d'una vegada per totes, "un pla".

A la imatge principal, una concentració de l'ANC el passat 18 de febrer. / Pau de la Calle