Junts, ERC i el PSOE han arribat a un acord per aprovar la llei d’amnistia. El pacte entre les tres formacions contempla algunes modificacions de la norma per tal de “reforçar-la” i garantir que “cobreix totes les persones vinculades al Procés”. Això resa el comunicat conjunt que han difós, que no dona més detalls sobre el contingut de les modificacions. ElNacional.cat ha pogut saber que un dels canvis que s’aprovarà aquest dijous a la Comissió de Justícia ateny els delictes de terrorisme, traïció i malversació: els dos primers queden inclosos en el perímetre de l’amnistia “adaptats als estàndards europeus i no al Codi Penal espanyol” i la malversació s’emmarca en “les principals recomanacions de la Comissió de Venècia”, segons relaten fonts de Junts hores abans que es faci pública l’esmena transaccional.

Des de la formació de Carles Puigdemont, destaquen que es tracta d’una “llei integral”, que “inclou tothom” i que és “d’aplicació immediata”. Eren les tres demandes fonamentals dels juntaires des del principi de la negociació amb el PSOE i de la tramitació parlamentària de la proposició de llei. Una altra de les peticions que feia Junts en les seves esmenes era endarrerir dos mesos la data d’inici de l’amnistia, que se situava originàriament en l’1 de gener del 2012. I el PSOE finalment hi ha accedit: d’aquesta manera, s’amplia el termini de cobertura de la llei a l’1 de novembre del 2011 per tal que quedin inclosos “tots els acusats” del Tribunal de Comptes. Per exemple, una despesa imputada a l’exportaveu del Govern de la Generalitat, Francesc Homs, que investiga un jutjat de Barcelona. “Els jutges que no vulguin aplicar aquesta llei hauran de prevaricar”, reblen les mateixes fonts.

El redactat exacte i íntegre de l’esmena transaccional acordada entre els tres actors es farà públic aquest dijous i rebrà llum verda de la Comissió de Justícia el migdia. Abans de tot plegat, serà el moment de les explicacions públiques. El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, intervindrà davant els mitjans a les 9.15 hores abans d’entrar en un acte al Congrés dels Diputats. Més tard, ho faran els dos partits independentistes. Míriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés, parlarà a les 10.45 hores al pati de la Cambra Baixa i ERC també atendrà els periodistes al llarg del matí.

Un acord que arriba després del ‘no’ de Junts a l’anterior dictamen

Les modificacions acordades han sigut possibles perquè l’amnistia no es va aprovar quan estava inicialment previst (el 30 de gener) i va retornar a la Comissió de Justícia després de la negativa de Junts a validar l’anterior dictamen. En aquell moment, Míriam Nogueras va argüir que el redactat tenia “forats pels quals la justícia prevaricadora espanyola” podia deixar-la en “paper mullat” i va sostenir que “aturar la repressió a mitges no és aturar-la”. Així, els partits van guanyar temps per negociar i salvar les diferències (al principi van tenir quinze dies, que es van acabar convertint en un mes sencer). Ara, des de Junts subratllen que la seva posició ha permès tenir finalment una “llei amb garanties” en la qual s’han pogut incorporar “totes les millores de la Comissió de Venècia”. D’aquesta manera, els juntaires conclouen que ara hi ha una llei “conforme als estàndards del dret internacional i preparada per al recorregut europeu”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!