L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha acordat convertir la resolució del Parlament que demana l'abolició de la monarquia en una moció perquè els plens dels ajuntaments també se sumin a aquesta petició. Ho ha anunciat el president de l'entitat, Josep Maria Cervera, després de la reunió del comitè executiu de l'AMI que s'ha celebrat a Sant Celoni aquest divendres.

Cervera també ha explicat que duran a terme una executiva conjunta amb l'Associació Catalana de Municipis (ACM) per mostrar la "unitat" del món municipalista per tirar endavant la República, segons informa l'ACN. L'objectiu de la moció és "denunciar el fet antidemocràtic d'aquesta monarquia anacrònica i la necessitat d'abolir-la", ha explicat el president de l'entitat.

El text de la moció que es portarà als plens serà una adaptació de la resolució que el Parlament va aprovar el passat 11 d'octubre que a banda de demanar la supressió de la monarquia també condemnava el posicionament del rei Felip VI i la seva intervenció en el conflicte català. El govern espanyol ja ha anunciat la seva voluntat de dur la resolució aprovada a la cambra catalana al Tribunal Constitucional.

La reunió del comitè executiu de l'AMI també ha servit per acordar celebrar una executiva conjunta amb l'ACM per convocar una jornada del món municipalista. "Volem trobar-nos tots els alcaldes i posar en comú tot el que sentim", ha comentat Cervera.

Any difícil

El màxim responsable de l'AMI ha reconegut que el darrer any ha estat molt dur per a l'entitat i els seus membres, i s'ha referit a "l'embat judicial" que han hagut d'afrontar i que encara segueix obert. "Aquesta setmana havíem de tenir les primeres sentències del TSJC sobre les quotes a l'AMI", ha recordat el president, que ha dit que per ara no en tenen cap notícia. El que sí que els consta és que darrerament diversos alcaldes, sobretot del Baix Llobregat, i també l'alcaldessa de Montgat, han estat citats a declarar per l'1-O. 

També ha lamentat que la petició que l'entitat va fer perquè s'arxivessin les investigacions contra els batlles que van donar suport a l'1-O ja hagi obtingut una primera resposta negativa per part d'un fiscal de Palafrugell. "És una mostra de la forma arbitrària de funcionar de la justícia espanyola", considera. Per tot plegat ha reconegut que l'AMI no descarta que en algun moment hagi "d'exiliar-se" a Catalunya Nord o a Andorra "com han hagut de fer algunes persones que havien defensat la llibertat", ha apuntat.

Buch i Lloveras al TSJC

Cervera ha assegurat que el proper 6 de novembre, tant l'executiva de l'AMI com la de l'ACM, acompanyaran l'expresidenta de l'ens Neus Lloveras i el conseller Miquel Buch a declarar. "Van encapçalar les nostres entitats i tot el que van fer va ser amb tota la nostra complicitat, per això sempre estarem al seu costat", ha remarcat.