El govern espanyol proposarà divendres presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional contra la resolució aprovada la setmana passada pel Parlament de Catalunya a iniciativa dels Comuns en la qual es reprovava el Rei i es reclamava la fi de la Monarquia.

Així ho ha anunciat aquest dimarts en declaracions al Congrés la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, que ha recalcat que "un Parlament autonòmic no pot intentar traçar la forma d'Estat d'aquest país".

"Això no té cap sentit des del punt de vista jurídic, però sí que ha de tenir una resposta política", ha explicat la número dos de l'executiu.

El president de la Generalitat, Quim Torra ja ha reaccionat a la notícia. "És d'una lògica remarcable", i ha afegit que "com que vols una resposta política la portes a un Tribunal. I així tot, bàsicament". 

El suport als pressupostos

L’executiu espanyol ja va anunciar dijous passat –poques hores després de la votació al Parlament de la resolució aprovada per Junts per Catalunya, ERC i Catalunya En Comú Podem i l'abstenció de la CUP– que estudiava "les mesures legals al seu abast per impedir sempre aquelles actuacions que soscavin la posició constitucional de totes i cada una de les institucions de l'Estat".

Malgrat aquest recurs, la vicepresidenta del govern espanyol s’ha mostrat convençuda que les formacions independentistes donaran suport als pressupostos generals de l’Estat sense fer gestos, tampoc, respecte als presos. “Tenim un govern de Catalunya que és el que la llei pot permetre, tenim obertes comissions que fa 11 anys que no es reunien i gairebé cada setmana hi ha un ministre a Catalunya”, ha dit, perquè “anem fent natural el que abans havia estat desallotjat”.

Aquesta és la proposta sobre la reprovació del Rei: