La carta explosiva que aquest dimecres ha causat ferides de caràcter lleu en una mà a un treballador de l'ambaixada d'Ucraïna a Madrid tenia a l'interior elements de pirotècnia, segons han informat a Europa Press fonts policials, després de l'anàlisi preliminar de la substància detonant. L'ambaixador, Sergei Pohoreltsev, ha precisat a un mitjà ucraïnès que era un paquet gran, amb una caixa al seu interior, que va despertar sospites a la seva secretària en veure que no tenia remitent, per la qual cosa se'n va ocupar el cap de seguretat. Aquest empleat va optar per sortir al pati amb la caixa abans d'obrir-la, per evitar que "hi hagués algú a prop". En obrir-la, aquest treballador, a qui l'ambaixador identifica com a comandant, va sentir un clic, i va llançar immediatament la caixa, que va explotar. Tot i que ja no la tenia a les mans, ha precisat, li va provocar algunes lesions.

La carta estava adreçada a l'ambaixador, i l'Audiència Nacional ha decidit investigar-ho com a terrorisme. Pohoreltsev ha lloat l'actuació del personal de l'ambaixada i ha subratllat que tot i que l'explosiu no era potent, el resultat podria haver estat diferent si no haguessin actuat amb prevenció. "Les conseqüències haurien estat molt més greus", ha explicat.

La missiva va arribar per correu ordinari del carter habitual i no va passar l'escàner abans que l'obrís l'operari encarregat de seguretat, segons ha informat la delegada del govern espanyol a Madrid, Mercedes González. Els fets han passat a les 13.17 hores. La deflagració del material explosiu ha provocat petites ferides al dit anular de la mà dreta del treballador, que s'ha desplaçat a l'hospital Nostra Senyora d'Amèrica de Madrid a peu, on li han curat les lesions.

La representant del govern espanyol a Madrid ha demanat calma i tranquil·litat, perquè la policia pugui investigar la procedència de la missiva. També ha recordat que Espanya es troba al nivell 4 d'alerta antiterrorista. A l'ambaixada hi han acudit agents dels Tedax, de la Brigada Provincial d'Informació de la Policia Nacional i guies canins, entre d'altres efectius de Policia Científica, que han establert un gran perímetre de seguretat a la zona.

El ministre d'Exteriors d'Ucraïna, Dimitro Kuleba, ha ordenat reforçar la seguretat a totes les representacions diplomàtiques a l'exterior, i ha confirmat que la vida del treballador ferit no està en perill. Kuleba ha exhortat el seu homòleg espanyol, José Manuel Albares, a prendre mesures "urgents" per aclarir l'atac. A més, ha advertit que aquesta mena d'atacs, o les amenaces, no serviran per intimidar el personal diplomàtic a l'estranger ni per aturar la feina diària per combatre l'agressió russa.